Mladí lékaři jednají s ministrem o změnách specializací

Vyšší platy pro lékaře, kteří se připravují na atestaci a také celkové změny v atestacích budou hlavními body dnešního sněmu mladých lékařů. Zdravotníci chtějí po ministerstvu, aby jim umožnilo větší přípravu v jimi zvoleném oboru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékaři při operaci

Lékaři při operaci | Foto: Pavel Pavlas

Kdy začnou platit změny ve vzdělávání čerstvých absolventů medicíny, chtějí slyšet mladí lékaři na svém dnešním sněmu od ministra zdravotnictví Leoše Hegera.

Lékařům, kteří musí v prvních letech praxe absolvovat velké množství stáží na různých odděleních se tento systém nelíbí a upřednostnili by větší prostor pro zvolenou specializaci.

O plánovaných změnách už s mladými lékaři na jaře mluvila tehdejší ministryně zdravotnictví, podle Martina Švestky ale od té doby k žádnému posunu nedošlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Švestka mluví o výhradách mladých lékařů.mp3

„Nelíbí se nám úprava specializačního vzděávání lékařů, ani jejich financování. Mnohdy lékaři nejsou na svých domovských pracovištích a absolvují nesmyslně dlouhé stáže ve fakultních nemocnicích, které jsou i velice nákladné,“ domnívá se Švestka.

S mladými lékaři budou dnes o těchto problémech mluvit také chirurg Pavel Pafko nebo předseda české lékařské komory Milan Kubek.

Vzdělávání doktorů před atestací, které si lékaři na jedné straně musí hradit sami a přitom mají v tomto období velmi nízké platy úzce souvisí s jejich chystanými odchody do zahraničí.

Právě proto bude také jedním z témat probíhající akce Lékařského odborového klubu Děkujeme, odcházíme. Tuto výzvu k odchodu do zahraničí už podepsalo na tři tisíce osm set nemocničních lékařů.

Jan Herget, Petr Sehnoutka, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme