Na Florenci shořela opuštěná budova. Policie našla už 9 obětí

Devět lidí zemřelo při nočním požáru na pražské Florenci. Zatím poslední, devátou oběť, našla policie odpoledne. Plameny zcela zachvátily opuštěnou budovu u autobusového nádraží. Mrtvé našli hasiči na spáleništi objektu, podle všeho to byli bezdomovci. Jde o nejtragičtější požár od roku 1984.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči prohledávají trosky vyhořelé budovy v Praze na Florenci

Hasiči prohledávají trosky vyhořelé budovy v Praze na Florenci | Foto: Tomáš Adamec

Hasiči dostali hlášení o požáru asi půl hodiny po půlnoci. Když dorazili na místo, rozlehlý dvoupodlažní objekt byl už zcela pohlcen plameny. Podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana se požár podařilo dostat po kontrolu asi po dvou hodinách

Přehrát

00:00 / 00:00

O požáru na pražské Florenci informuje reportér Nikola Bojčev

Zhruba ve tři čtvrtě na tři přišla zpráva o nálezu prvních tří ohořelých těl. Posléze se našlo ještě dalších šest obětí. Příčina požáru ani totožnost obětí není zatím známa. Podle pracovníka ostrahy šlo zřejmě o bezdomovce, kteří v opuštěné budově přespávali.

Z hořícího objektu se hasičům a policistům podařilo zachránit dva mladé lidi, kteří se nadýchali kouře.

Podle Alexandra Budky, šéfredaktora časopisu Nový prostor, který se věnuje bezdomovecké komunitě, šlo nejspíš o nešťastnou náhodu, nevylučuje ale ani možnost násilného útok: „Mnoho z těchto lokalit, kde se lidé bez domova zdržují, bylo opakovaně napadeno. Konkrétně lidé z pod Hlávkova mostu, kteří jsou jinak zcela bezproblémoví, byli opakovaně napadeni a došlo tam i k těžkým zraněním. Takže to nevylučuji.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O požáru opuštěného domu mluvil v Ozvěnách dne Alexander Budka, šéfredaktor časopisu Nový prostor, který se věnuje bezdomovecké komunitě.

Budova patří Českým drahám a byla určená k demolici. "Je to objekt, který byl neobydlený, opuštěný, takže se předpokládá, že škoda bude nulová," řekla mluvčí hasičů Pavlína Adamcová. Chemici podle ní měřili v okolí Florence emise, žádné nebezpečí ale Pražanům nehrozilo.

České dráhy tvrdí, že budovu opakovaně zamykaly, ovšem není v jejich silách ohlídat, kdo do ní vnikne násilím. Podle Vráblíka bezdomovci v minulosti několikrát pronikli přes vyhořelý objekt na střechu nové odbavovací haly, na což provozovatel nádraží dráhy upozornil. „Poté, co byly instalovány zábrany, tak problém pro nás byl vyřešen,“ dodal.

V opuštěné budově přespávali bezdomovci

Jednou z variant vzniku požáru je neopatrná manipulace s ohněm uvnitř objektu. Budova byla odpojena od dodávky elektrického proudu, bezdomovci si v něm svítili svíčkami.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí hasičů Pavlína Adamcová o požáru na Florenci

Na místě požáru zasahovalo 23 jednotek, z toho devět profesionálních, deset dobrovolných a také hasiči Českých drah, pražského metra a letiště.

Plameny zachvátily plochu o rozměrech 100 metrů čtverečních. Reálně hrozilo, že požár přeskočí na střechu nového autobusového terminálu, čemuž se podařilo zabránit. Nicméně provoz nádraží požár skutečně zkomplikoval.

Ještě nad ránem zůstávaly uzavřené východy z metra směřující přímo k terminálu. Na schodech i ve vestibulu byla voda a byl tam silně cítit kouř. Lidé spěchající na autobus museli navíc obcházet celý blok.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se požár dotkl provozu autobusového nádraží na Florenci, řekl Radiožurnálu generální ředitel společnosti ČSAD Holding Pavel Vráblík

Spoje z Florence dopoledne odjížděly z provizorních stanovišť, teď už se ale provoz vrátil k normálu, potvrdil Radiožurnálu Pavel Vráblík, generální ředitel společnosti ČSAD Holding, které areál autobusového nádraží na Florenci patří.

„Novou halu jsme měli zavřenou z preventivních důvodů, protože jsme museli zkontrolovat, že všechno technické zařízení funguje, ale od 10 hodin nová hala běží bez problémů,“ uvedl Vrablík.

Jde o nejtragičtější požár od roku 1984. Tehdy hořelo v Ústavu sociální péče v Měděnci v severních Čechách a v budově zahynulo tehdy šestadvacet schovanek. K tragédii došlo i v květnu 1995 v pražském hotelu Olympik. Tehdy zemřelo osm lidí. Mrtví byli hosté hotelu, tři Belgičanky, dvě Finky, dvě Američanky a jeden Němec. Zranění tehdy utrpělo 34 lidí. Požár vznikl v provozní místnosti v 11. patře vznícením textilií odložených na chladničce.

Martin Hromádka, Jakub Šídlo, Nikola Bojčev, Veronika Sedláčková, Lenka Rafaelová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme