Na Forum 2000 přijel kubánský disident i nositelka Nobelovy ceny míru

Do Prahy znovu přijeli významní politici, myslitelé, podnikatelé i náboženští představitelé z celého světa. Koná se totiž další ročník konference Forum 2000, která se zaměřuje na řešení nejrůznějších problémů lidské civilizace. Heslo letošního, už čtrnáctého setkání, zní ‚Svět, ve kterém chceme žít‘.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Havel (Forum 2000)

Václav Havel (Forum 2000) | Foto: Tomáš Adamec

Mezi hlavními hosty je kubánský disident José Luis García Paneque. Ten byl v první skupině politických vězňů, které letos v létě propustil castrovský režim - za mřížemi strávil sedm let. Do Prahy se vrací íránská právnička a aktivistka Širín Ebadíová, která za svou činnost dostala Nobelovu cenu míru.

Přehrát

00:00 / 00:00

První debatní panel Fóra 2000 sledovala zpravodajka Českého rozhlasu Martina Mašková.

Zajímavý pohled na svět nabídne i přední americký novinář indického původu Fareed Zakaria a také socilog Zygmunt Bauman. Rozhovory s těmito osobnostmi uslyšíte i v našem vysílání.

Na Foru 2000 letos vystoupí i několik architektů. Podle zpravodajky Českého rozhlasu Martiny Maškové se díky tomu dá očekávat, že do popředí debat vystoupí civilizační a urbanizační rozměr.

Mašková zároveň upozorňuje na to, že mnoho pozvaných disidentů ale nepřijelo, protože jim to jejich země nedovolí. I přesto je Václav Havel na Forum 2000 pokaždé zve: „Sám fakt zvaní významně posiloval pozici disidentů, zesiloval jejich postavení, ukazoval režimu, že se o těchto lidech ví, nikoliv že se je podařilo vrhnout do jámy zapomnění.“

David Koubek, Martina Mašková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme