Na severu Čech mají stále problémy s pitnou vodou

Energetikům se podařilo zprovoznit elektřinu téměř v celém Frýdlantském výběžku. Lidé ale mají stále problémy s dodávkou pitné vody a s dopravou. Na mnoha místech je také přerušené plynové vedení. Kvůli povodním dochází stále k sesuvům půdy, lidem se tedy v postižených oblastech nedoporučuje chodit do lesů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodně na Děčínsku

Povodně na Děčínsku

„Všichni lidé, kteří mají povodněmi zničené nebo poškozené domy mají kde spát. Ubytování se zajistilo u ostatních spoluobčanů ve vesnici. Elektrickou energii se nám podařilo obnovit na 95 procent, což považuji za velký úspěch. Jediný problém máme ještě s vodou. Potrubí je potrhané a tak si bohužel myslím, že dostat sem vodu bude dlouhodobá záležitost,“ popisuje situaci v jedné z nejpostiženějších obcí, v Heřmanicích, její starosta Vladimír Stříbrný.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci na Liberecku mluvila ve Světě o jedné na Rádiu Česko redaktorka Ivana Bernáthová

Postiženým pomáhá na 1000 hasičů a stovky dobrovolníků z celé země. Vojáků je na Liberecku celkem 300, mají těžkou techniku, která umožňuje odklízení trosek domů, mostů, silnic, kolejí a naplavených kamenů.

Na místě se objevily i první případy rabování, konkrétně polských a rumunských občanů v Chrastavě a v Raspenavě. Dva Rumuni kradli věci ze zaplavených domů, tři Poláci v Raspenavě odčerpávali benzín z odstavených automobilů. Nyní jim hrozí dva roky až osm let odnětí svobody.

V oblasti zasahuje 700 policistů z Brna, Zlínska, Středočeského kraje i Prahy.
Dodávky elektřiny by měly být ve všech oblastech obnoveny do zítřka, obnova plynového vedení ale bude trvat několik týdnů až měsíců.

Autobusy zdarma

Vojáci již odklidili spoustu suti a bahna z komunikací, dopravní situace v regionu se tak pomalu lepší. Lidé ale musejí počítat s objížďkami, například z Liberce do Frýdlantu se musí přes Dětřichov, komunikace I. třídy je totiž na několika místech vážně poškozena.

Povodňové konto Člověka v tísni 72027202/0300; dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE na číslo 87777.
ADRA č.ú. 4028 4028/0300, variabilní symbol 391; dárcovské SMS ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777.
Krizová povodňová linka: 731 705 002, e-mail: povodne@adra.cz.
Český červený kříž č.ú.: 222826/5500, v.s. 222; dárcovské SMS s textem DMS CCK na číslo 87777
Dobrovolníci: dobrovolnici@adra.cz.
Diakonie ČCE č.ú.: sbírkové konto 27196349/0800, variabilní symbol 2010; dárcovské SMS ve tvaru DMS POMOCPOVODNE na číslo 87777 nebo příspěvkem na sbírkové konto 27196349/0800, variabilní symbol 2010
Charita ČR č.ú.: 5015003434/5500, variabilní symbol 444; DMS POVODNE2010 na číslo 87777
Hand for Help: Pokud nabízíte pomoc - podívejte se na stránky www.handforhelp.cz, nebo volejte 777 106 432.
Ministerstvo vnitra zřídilo psychologicko- poradenskou linku. Ta funguje nonstop. Telefonní číslo na linku je 974 834 788 nebo mobil: 731 677 887.

Liberecký kraj odsouhlasil, že lidé z Frýdlantska, Chrastavy a okolí Hrádku nad Nisou budou mít od středy autobusovou dopravu zdarma. Řada obyvatel má totiž zatopená auta, došly jim zásoby potravin a někteří se nemohou dostat do práce ani k lékaři.

Kraj teď potřebuje nutně opravit čtyři hlavní silnice ve Cvikově, Hejnicích, Vítkově u Chrastavy a Višňové. Lidé tam jsou stále na mnoha místech odříznuti od světa. Se zprůjezdněním pomůže armáda, jako to udělala v případě Heřmani a Raspenavy.

Na Frýdlantsku chybí lidem především spadlé mosty. Všechna technika do okolí Frýdlantu jezdí objížďkou přes centrum Dětřichova. Je tam jediný most, který vydržel. Podle starosty Jaromíra Tomana to je velký problém:

„To je jediná spojnice mezi Frýdlantskem a zbytkem světa. Už ho mohli dávno zprovoznit. Projížděli po něm ženisté, čekali jsme, kdy spade. Nakonec vydržel. Statistici nás ujistili, že vydrží i nadále. Dělá nám to ale starosti s úklidem, tady jezdí kolony a pletou se odklízecí technice do cesty.“

Čeká se na statiky

Lidé v povodní zasažených obcích čekají také na statiky. Ti musí posoudit, nakolik domy velkou vodu ustály. Jak dodává vedoucí stavebního úřadu ve Frýdlantu Zdena Prokopová, na konečný verdikt se musí počkat:

„Některé objekty zde byly zaplaveny až do prvního patra. Zatím jsou na nich trhliny, čekáme, co to udělá, až domy vyschnou.“

Finanční pomoc mohou lidé postižení záplavami získat i od ministerstva pro místní rozvoj. Úřad má na to k dispozici 107 milionů korun. Prostřednictvím svého starosty tak mohou lidé do konce listopadu požádat například o 30 tisíc korun na základní vybavení domácnosti. Až 150 tisíc korun by mohli získat ti, kteří trvale bydleli v bytě kvůli povodním určeném k demolici.

Lenka Šumová, Ivana Bernáthová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme