Náměstek ministra obrany dohadoval provizi za stamilionovou zakázku

Náměstek pro vyzbrojování Jaroslav Kopřiva skončil. Ministr obrany Alexander Vondra ho odvolal, protože domlouval provizi za stamilionovou zakázku na obrněné vozy s minometnou věží. Na případ upozornila Mladá fronta Dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo obrany ČR

Ministerstvo obrany ČR | Foto: Ministerstvo obrany ČR

Jaroslav Kopřiva mimo jiné radil, jak obejít veřejnou soutěž. Jeden set transportéru a střelecké věže stojí zhruba 150 milionů korun. Česká republika chtěla koupit 25 takových vozů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek ministra obrany dohadoval provizi za stamilionovou zakázku. Okolnosti případu popsal v Ozvěnách dne reportér MD Dnes Janek Kroupa

Nákup domlouval Kopřiva spolu s lobbistou Josefem Jindrou tak, aby smlouvu na nákup mobilních minometů získala finská firma Patria.

Jinak povinnému výběrovému řízení se chtěli vyhnout tím, že by na se projektu podíleli také Slováci. V případě spolupráce dvou států totiž soutěž není nutná.

Odměnou za snadno získanou zakázku měli Kopřiva s Jindrou dostat několikaprocentní provizi, kterou by vyfakturovali jako "sportovní akci".

Případ souvisí s nákupem Pandurů

Novináři Mladé fronty Dnes schůzky zmíněných mužů novináři zdokumentovali, existují obrazové i zvukové záznamy. Podle reportéra Janka Kroupy kauza ve skutečnosti začala před několika měsíci, kdy deník zveřejnil příběh podivného nákupu transportérů Pandur. Nákup minometů byl totiž původně součástí tohoto tendru, později ale byl vyčleněn.

“V době, kdy jsme zveřejnily Pandury, jsme zjistili, že se v tichosti připravuje dokončení celého obchodu a že se kolem toho dějí podezřelé věci. Zjistili jsme, že se na začátku prosince minulého roku ve stejném složení, jako se scházeli později, potkali v restauraci Kolkovna v centru Prahy. Tuto schůzku se nám nepodařilo zdokumentovat, ale ostatní schůzky, které na toto jednání navazovaly a dojednávaly podrobnosti, už se nám zachytit podařilo,“ popsal Kroupa.

Potom, co vše vyšlo najevo, ministr obrany Alexandr Vondra náměstka Kopřivu okamžitě odvolal. Na dnešek svolal k celé věci mimořádnou tiskovou konferenci.

Kopřivovi i Jindrovi, které je bývalým přítelem Kateřiny Neumannové a podílel se i na světovém šampionátu v lyžování, teď hrozí trestní stíhání pro podezření z úplatkářství, pletich při výběrovém řízení, případně i podvodu.

Marika Táborská, Jakub Šídlo, Nikola Bojčev, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme