Následky povodní pomáhají likvidovat i neziskové organizace

Postiženým krajům se dostává pomoci i od neziskových organizací, které okamžitě buď otevřely konta pro finanční dary, nebo organizují pomoc dobrovolníků v zasažených oblastech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodně Frýdlantsko

Povodně Frýdlantsko | Foto: Jan Zejda

Na Liberecku například zasahovala humanitární organizace ADRA, která už má se zásahy po povodních bohaté zkušenosti.

„Je nutné okamžitě reagovat. Proto jsme v sobotu už někdy dopoledne chystali první tranzity, které vyjížděly s pomocí. Lidé v tom okamžiku stojí u té zkázy a neví co dělat nejdřív. Nám se podařilo být na místě čas. Povodně jsou teď častější a my už jsme se naučili rychle reagovat,“ řekl ředitel ADRA Jan Bárta.

Podle něj se současné bleskové povodně od těch nedávných na Moravě dost liší.

„Povodeň přišla z přívalových dešťů a průšvih je v tom, že voda přijde okamžitě. Je to dost neočekávané. Voda se zase na druhou stranu rychle ztrácí. Proud s sebou ale strhává domy a celé ulice. Pro místní obyvatele je to hodně depresivní událost,“ poznamenal Bárta.

Díky zkušenostem z předchozích zásahů už prý nehrozí, že by si humanitární organizace, různí dobrovolníci a složky typu armády a hasičů navzájem překáželi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel humanitární organizace ADRA Jan Bárta mluvil na Rádiu Česko o pomoci při povodních

„První a druhý den se spolupráce může komplikovat. Jezdí tam i lidé, kteří se chtějí jenom podívat. Koordinace se složkami jako jsou hasiči či armáda funguje a myslím, že dnes už ji umíme,“ pokračoval ředitel ADRA.

Ta je prý většinou ke spolupráci oslovena, nebo sama osloví krizový štáb.

„Nejblíže máme ale k dalším nevládním organizacím, s nimiž dochází ke koordinačním schůzkám. První dva dny jde hlavně o monitorování situace. Dnes ráno už vycházejí do určitých míst koordinovaně dobrovolníci, kteří pomáhají s uklízením. Setkáváme se k pravidelným schůzkám a organizuje se práce,“ dodal Bárta.

Tomáš Pavlíček, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme