Návrh jedné tarifní tabulky je podle zdravotníků likvidační

Lékaři hrozí hromadnou výpovědí. Odmítají plány ministerstva práce a sociálních věcí na zavedení jedné platové tarifní tabulky pro zaměstnance ve veřejné sféře bez zvyšování platů za léta praxe. Podle zdravotnických odborů i České lékařské komory by nejmladším lékařům klesl základní plat o 14 procent a zkušeným o více než 40 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékaři

Lékaři | Foto: Fotobanka stock.xchng

Ministerstvo práce a sociálních věcí argumentuje tím, že návrh vychází z programu vlády snížit objem peněz na mzdy státních zaměstnanců o desetinu. Průměrný pokles platových tarifů by měl být přes 6000 korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lékaři odmítají návrh na zavedení jedné tarifní tabulky pro zaměstnance ve veřejné sféře. Téma pro předsedu Lékařského odborového klubu Martina Engela a předsedu senátorského klubu ODS Tomáše Julínka

Prezident České lékařské komory Milan Kubek tvrdí, že navrhovaná tabulka postihuje lékaře nejvíc ze všech zaměstnanců veřejného sektoru. Zdravotníci mají nyní zvýhodněnou tabulku. Po změně by jim podle Kubka mohly platy klesnout až o 14.000 korun měsíčně.

Návrh ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) chápe Kubek jako vzkaz státu lékařům, že si buď vybojují důstojné platy silou, nebo emigrují. “Péči o občany jistě ministři zajistí kvalitně pomoci babek kořenářek a léčitelů,“ poznamenal.

Předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel pokládá za jedinou adekvátní reakci lékařů hromadnou výpověď.

“Je to průlom do celosvětově chápaného systému vzdělávání, že délka praxe se určitým způsobem zohledňuje ve finančním ohodnocení. Postižení jsou všichni zaměstnanci, to znamená ti, z jejichž daní stát žije,“ zdůraznil Engel, podle nějž by nejmladším lékařům klesl základní plat o 14 procent a zkušeným o více než 40 procent.

„V českých nemocnicích chybí už letos kolem sedmi set lékařů. Já už si další redukce nedovedu dost dobře představit, protože kolegové už skoro nemohou čerpat dovolenou, nemohou se účastnit postgraduálního vzdělávání, a jestli jim roste plat, tak jenom proto, že roste neúnosně počet přesčasů, nikoliv hodinová mzda,“ podotkl Engel.

Premiér chce o návrhu ještě jednat

Zatímco premiér Petr Nečas (ODS) nevylučuje další jednání ve vládě s koaličními partnery, ministři za TOP 09, tedy Drábek a jeho kolega Leoš Heger ze zdravotnictví, už další debatu o platech zdravotníků nepřipouštějí.

Se zavedení jednotné tabulky nesouhlasí ani předseda senátorského klubu ODS a bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Ve vysílání Rádia Česko připomněl, že české zdravotnictví je financováno z veřejného pojištění, a tudíž platy v resortu mohou být jen takové, jakou kondici mají nemocnice a zdravotní pojišťovny.

“Jakékoliv snižování platů z rozhodnutí ministerstva práce a sociálních věcí prostřednictvím tabulek neušetří státnímu rozpočtu ani korunu, protože do zdravotnictví žádné peníze ze státního rozpočtu nejdou,“ řekl Julínek.

Martin Hromádka, Martina Mašková, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme