Nečas chce pro občany postižené povodní rychlou pomoc

Povodně už v České republice způsobily milionové škody. Vláda je ale připravena pomoci. Podle premiéra Petra Nečase bude chtít vláda zasáhnout tak, aby lidé mohli co nejrychleji obnovit normální život.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas (ODS)

Premiér Petr Nečas (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

„V prvé řadě musíme zjistit, jaké jsou škody a vyčíslit je. Nejprve je třeba zajistit spojení některých odříznutých obcí a pak odhadnout to, co budou lidé potřebovat nejvíc. To znamená jakou materiální a finanční pomoc budou potřebovat nejrychleji tak, aby se mohli aspoň pokoušet obnovit co nejrychleji normální život,“ uvedl Petr Nečas.

Předseda vlády je podle svých slov přesvědčen, že na postižených místech funguje integrovaný záchranný systém na sto procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Petr Nečas mluvil v Ranním interview Radiožurnálu o pomoci občanům postiženým povodněmi

„Jak profesionální, tak dobrovolní hasiči, pracují na stoprocentní výkon. Armáda se zapojila do záchranných akcí pomocí helikoptér a ženijní techniky. Přímo na místě situaci koordinoval jak generální ředitel hasičského záchranného sboru, tak náčelník generálního štábu. Včera jsem požádal přímo ministra vnitra i ministra obrany, aby věci prověřili na místě. Jsem přesvědčený, že integrovaný systém pracuje tak, jak má,“ pokračoval premiér.

Do oblastí postižených velkou vodou na jeho žádost už včera vyrazili ministři obrany a vnitra Alexandr Vondra a Radek John. Sám se chystá do povodněmi zničených oblastí také:

Nečas navštíví postižené oblasti

„Samozřejmě, že tyto oblasti navštívím. A to především v souvislosti s tím, jak budeme odstraňovat škody a jak bude moci vláda orgánům místní a krajské samosprávy i přímo občanům pomoci. Teď mi nezbývá, než vyjádřit plnou sounáležitost s našimi spoluobčany, kteří jsou postiženi touto živelnou katastrofou a vyslovit politování a soustrast tam, kde došlo ke ztrátám na životech.“

Kvůli pomoci vodou postiženým lidem a samosprávám zasedne po opadnutí povodňové vlny mimořádně vláda.

„Uskutečníme příslušnou poradu s tím, že na jednání vlády bude toto zařazeno jako mimořádný bod a samozřejmě budeme již hodnotit možnosti pomoci,“ dodal Nečas.

Zbyněk Zykmund, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme