Některým onkologickým pacientům se nedostává nejlepší péče

Česká onkologická společnost přiznává, že se ne všem pacientů s rakovinou dostává nejlepší možná péče. Ročně stojí nejmodernější protinádorová léčba v Česku přes dvě miliardy korun. Pokud by ji dostali všichni potřební pacienti, vyšplhaly by se náklady na biologickou léčbu až na šest miliard. Tolik peněz ale pojišťovny v rozpočtech nemají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všeobecná zdravotní pojišťovna

Všeobecná zdravotní pojišťovna | Foto: Tomáš Adamec

Moderní léčbu podle onkologů lékaři nasadí zhruba jen šedesáti procentům žen s rakovinou prsu, které by ji dostat měly. U rakoviny střeva a konečníku je tato péče dostupná jen pro polovinu pacientů. Ne u všech z nich je to ale jen kvůli nedostatek peněz , což přiznává šéf České onkologické společnosti Jiří Vorlíček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s prof. Jiřím Vorlíčkem, předsedou České onkologické společnosti

„Někteří mají chorobu, která to zamezuje, někteří nedojedou do onkologického centra. Představuji si, že dvojnásobek sumy by byl asi ideální, 4 miliardy by asi byly to pravé,“ říká.

„Loni jsme těmito léky léčili podobně jako lékaři v západní Evropě. Měli jsme smlouvu s pojišťovnami, peníze šly přímo za pacientem podle léčby. Všeobecná zdravotní pojišťovna tyto pravidla letos změnila a my nemáme ve všech onkologických centrech podepsané smlouvy na léky. Neměli jsme jistotu, že nám budou v plném rozsahu zaplaceny,“ vysvětluje Vorlíček.

Lékaři se obávají, že peněz bude méně, VZP je uklidňuje

Jak dodává, lékař musí podle zákona nabídnout pacientovi vhodnou léčbu, která je nejmodernější, už ale nedokáže, aby to pojišťovna zaplatila. „My nechceme více peněz do systému, ale lékař nemůže rozhodovat o tom, že by pacient nějakou léčbu nedostal. To se musí rozhodnout na úrovni pojišťoven.“

Podle Vorlíčka teď hrozí, že kvůli změně úhradové vyhlášky budou mít nemocnice ještě méně peněz na protinádorovou péči. Všeobecná zdravotní pojišťovna to však popírá. Pacientům prý zaplatí i tu nejnákladnější léčbu, pokud ji budou potřebovat. „V případě, že by nemocnice překročila svůj celkový rozpočet, rozdíl jí opět uhradíme,“ uklidňuje onkology ředitel VZP Pavel Horák.

Po dnešní konferenci, na které Česká onkologická společnost vystoupila, však Jiří Vorlíček přiznává, že slibu VZP důvěřuje. „Výsledek dnešní konference je takový, že pojišťovna udělá vše proto, aby to proplatila. Věřím, že to tak bude,“ dodává.

Martin Dorazín, Martina Spěváčková, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme