O víkendu přestane sněžit, udeří silné mrazy

Podle předpovědi na víkend přestane sněžit a dopravní situace se vrátí k normálu. Lidé by se ale měli připravit na silné mrazy. Tam, kde bude jasno a bezvětří, může být až 20 stupňů pod nulou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklista na sněhu

Cyklista na sněhu | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Mrazivé počasí vydrží celý víkend, varuje meteorolog Jan Šrámek.

„Může se přidat slabé sněžení nebo i mrholení. Srážky budou ale velmi slabé, maximálně přibude jeden centimetr nového sněhu. Srážky ale mohou být i mrznoucí, to znamená, že během nedělního odpoledne se ojediněle, a to hlavně v Čechách, může začít tvořit ledovka. Nový sníh už během neděle problémy dělat nebude,“ říká meteorolog.

Přehrát

00:00 / 00:00

Meteorolog Jan Šrámek přináší informace o víkendovém počasí

Kvůli sněhu bude o víkendu posílena hromadná doprava v Praze. Častěji bude jezdit metro, tramvaje i autobusy a také příměstské vlaky. Silničáři budou dál pokračovat v odklízení sněhu, který Prahu zasypal v polovině týdne. Radní pro dopravu a člen krizového štábu Karel Březina znovu požádal Pražany, aby před jízdou autem dali přednost veřejné dopravě.

„Opět žádáme Pražany a návštěvníky Prahy, aby omezili tyto cesty, a když už jedou za vánočními nákupy, aby použili pro cestu do centra veřejnou dopravu. Rozhodli jsme se, že posílíme veřejnou dopravu v Praze nejenom prostřednictvím Dopravního podniku, ale zvýší se i kapacita příměstských vlakových spojů a zvýší se intenzita dopravy z některých sídelních aglomerací kolem Prahy,“ oznámil Březina.

Podle doktorky Boženy Juraškové z gerontologické kliniky královéhradecké fakultní nemocnice hrozí kvůli námrazám nebezpečí hlavně seniorům.

„Mráz vede k tomu, že senior může prochladnout daleko snáz než mladší jedinci. Druhým aspektem je to, že je kluzko a hrozí pády, a ty jsou u seniorů velice rizikové. Pokud je možno, tam, kde je námraza, by neměli vycházet,“ radí lékařka.

Tomáš Pavlíček, Monika Rybáková, Jan Herget, Lukáš Vincourek, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme