Odboráři již znají termín stávky. Oznámí ho odpoledne

Krizový štáb odborů zaměstnanců ve státní a veřejné sféře se již dohodl na termínu stávky kvůli změnám v platech státních zaměstnanců. Nyní chce s návrhem seznámit radu Českomoravského konfederace odborových svazů a požádat ostatní svazy o podporu. Termín stávky pak odboráři oznámí po poledni. Stávkou chtějí vyjádřit svůj nesouhlas s novou podobou zákoníku práce, kterou minulý týden schválili poslanci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hromadná demonstrace odborářů v Praze

Hromadná demonstrace odborářů v Praze | Foto: Tomáš Adamec

Návrh odborů na změny v zákoníku ve sněmovně neuspěl. Důvodem protestu je záměr vlády snížit objem mzdových prostředků ve státní a veřejné správě o deset procent a rozšíření možnosti pásmového odměňování, tedy možnosti zaměstnavatele určit zaměstnanci výši tarifní části platu bez ohledu na počet odpracovaných let.

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila je to jasný signál k tomu, že stávka se má uskutečnit. Zavadil by chtěl protest zorganizovat do měsíce. Další jednání s politiky už na věci zřejmě nic nezmění:

„Ten prostor na jednání tady byl, neustále různé typy a varianty návrhů směřovaly stejně k jednomu, a to, že by se vždycky uplatňovaly platy s rozpětím. To my jsme odmítali od samého počátku.“

„Já si myslím, že tato změna je úmyslně udělaná, aby si instituce mohly s velkým množstvím finančních prostředků dělat, co chtějí. To je potřeba odmítnout v celé šíři,“ řekl před dnešním jednáním odborů Zavadil.

Stávkovat se bude minimálně několik hodin

I když už poslanci novelu zákoníku práce schválili, ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek v České televizi řekl, že je stále připraven hledat dohodu. O pásmovém odměňování ale podle něj odboráři debatovat nechtěli:

„Jde jen o vymezení, ve kterých oborech se pásmové odměňování bude uplatňovat. Pokud se již dnes uplatňuje v široké škále manuálních profesí, uměleckých profesí, u sportovců či zdravotníků, jde jen o to, nakolik způsob pásmového odměňování rozšířit. O tom jsme chtěli vést dialog, nicméně odbory o tom dialog odmítly vést.“

Která zaměstnanecká odvětví a v jaké formě se do stávky zapojí, zatím jasné není. Předseda Konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil ale již dříve naznačil, že by mělo jít o stávku především zaměstnanců veřejné sféry. Ve hře je krátká verze stávky, tedy několikahodinová, tak delší protest.

Veronika Malá, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Jan Piroch, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme