Odbory budou 8. prosince stávkovat. Vláda ustoupit nehodlá

Celodenní stávka na protest proti vládním úsporným opatřením čeká Česko 8. prosince. Stávkovat budou zaměstnanci ve státní a veřejné správě, připojí se i další odborové svazy. Ozbrojené složky, které nemohou stávkovat, naplánovaly protest na 15. prosince. Podle premiéra Petra Nečase ale vláda neustoupí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hromadná demonstrace odborářů v Praze

Hromadná demonstrace odborářů v Praze | Foto: Tomáš Adamec

Přerušením práce chtějí odboráři protestovat proti vládním škrtům ve výdajích na platy státních zaměstnanců. Návrh odborů na změny v zákoníku práce, který minulý týden schválili poslanci, ve sněmovně neuspěl. Důvodem protestu je záměr vlády snížit objem mzdových prostředků ve státní a veřejné správě o deset procent a rozšíření možnosti pásmového odměňování, tedy možnosti zaměstnavatele určit zaměstnanci výši tarifní části platu bez ohledu na počet odpracovaných let.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánované stávce mluvila na Radiožurnálu Hana Outratová, místopředsedkyně Oborového svazu pracovníků kultury a ochrany přírody

„Na vládním návrhu nám vadí hlavně to, že mění systém odměňování ve státní sféře. Díky tomu může u značné části zaměstnanců plat klesnout nejen o avizovaných deset procent, ale mnohem více. Já osobně to odhaduji až na 40 procent,“ říká Pavel Bednář, místopředseda Odborový svaz státních orgánů a organizací.

Snížení platů? Nepřijatelné

„Protestujeme proti vládní politice, proti tomu, jak s námi vláda jedná. I když jsme přišli s několika návrhy, vláda chce jednat pouze o těch svých,“ uvádí Bednář.

„Stávku vyhlašuje odborový svaz, na naše zaměstnance budeme apelovat, aby se v maximální možné míře zapojili. Vždy se říká, že v kultuře mnoho lidí smysl odborů nechápe. S potěšením mohu konstatovat, že se situace každým dnem zlepšuje a z různých institucí máme signály o tom, že počet lidí, kteří chtějí stávku podpořit, roste,“ říká Hana Outratová, místopředsedkyně Oborového svazu pracovníků kultury a ochrany přírody a dodává:

„Od počátku jsme nemohli přistoupit ani na jeden z návrhů pana ministra Drábka. Snížení platů o deset procent znamená pro naše zaměstnance naprosto zásadní a nepřijatelnou záležitost. Pracovníci v kultuře již tak mají platy žalostné.“

Vláda neustoupí

Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka teď ale odbory uzavřely možný prostor pro další jednání. „Vyjednávání trvalo několik týdnů, ale ze strany odborů bylo vedeno naprosto nekonstruktivní formou. Nedostali jsme se ke konkrétnímu jednání. Na každý náš návrh bylo odbory jasně vyjádřeno stanovisko, že nechtějí na systému nic měnit,“ říká Drábek.

Podle něj pokaždé daly odbory najevo, že dosavadní systém považují za nejlepší možný. „Vláda nemůže ustoupit ze svého požadavku snížení objemu platů ve státní správě o deset procent. K tomu se zavázala v programovém prohlášení,“ dodává ministr práce a sociálních věcí.

I podle premiéra Petra Nečase vláda s odbory jednala a nabízela kompromisy. Odbory ale žádné změny odměňování nechtěly připustit. Na snížení platů o deset procent tak i podle Nečase musí kabinet trvat.

„Nadále platí to, co jsme řekli. Snížení objemu platů ve veřejném sektoru o deset procent? Přes to nejede vlak. Tady vláda neustoupí v žádném případě, i kdyby stávka trvala déle. Ale debata o podobě konkrétních vládních nařízení může podle mého názoru nadále probíhat a budou-li odbory o to mít zájem, já jsem připraven si s nimi sednout,“ zdůrazňuje Nečas.

Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha se tím ale ukazuje, že vláda není schopná vést sociální dialog. Protest podporuje také předseda komunistů Vojtěch Filip a považuje ho za zcela oprávněný.

'Ústupky nečekáme'

Odboroví předáci zatím neřekli, jak přesně bude stávka probíhat. Účast nechtěl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil upřesnit, jen zdůraznil, že ve veřejném sektoru pracuje asi 600 tisíc lidí.

Stávka by měla trvat celý den a zapojí se do ní například i nepedagogičtí pracovníci ve školách nebo zdravotníci. Protest proti vládním škrtům a novele zákoníku práce má podporu i odborových svazů hasičů a policistů, kteří ale ze zákona stávkovat nemůžou. Na 15. prosince nicméně plánují vlastní protestní akci.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stávce mluvil na Rádiu Česko místopředseda Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavel Bednář

Stávku podporují i odboráři zastupující zaměstnance z podnikatelské sféry, například svaz KOVO. Jeho předseda Josef Středula ale nechtěl specifikovat, v jaké formě jejich podpora bude.

Odboráři také řekli, že nějaký ústupek ze strany vlády, který by mohl stávku odvrátit, už vůbec nečekají.

Veronika Malá, Jan Herget, Veronika Sedláčková, Václav Sochor, Jan Piroch, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme