Odbory Johnovi nevěří. Podle nich klesnou platy o 10 procent

Policejní odbory nevěří, že by sboru klesly platy jen o 6,3 procent. To přitom odborářům na včerejší osmihodinovém jednání slíbil ministr vnitra Radek John. Právě proti snížení platových tarifů bude dnes v Praze demonstrovat až dvacet tisíc policistů, hasičů a jiných státních zaměstnanců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrující hasiči

Demonstrující hasiči | Foto: Tomáš Adamec

John včera odborům slíbil, že se mzdy policistům nesníží o avizovaných deset. „Ono má být uspořeno deset procent z objemu mzdových prostředků. Snížením tarifů o deset procent dosáhne ministerstvo snížení platů o 6,3 procent. Jenže pokud má být snížený objem o deset procent, to znamená, že musí dojít ještě k dalším zásahům do jiných složek platu,“ upozorňuje předseda Nezávislého odborového svazu policie Milan Štěpánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Štěpánek, předseda Nezávislého odborového svazu policie, v Ranním interview Radiožurnálu.

Demonstrací chtějí podle něj odbory upozornit vládu i veřejnost nejen na snižování platů, ale především na nepromyšlené škrty v provozních výdajích u policie, hasičů a v celé státní správě. „Jsme ochotni přistoupit na úspory. Nikoliv na škrty, které nemají domyšlený dopad,“ řekl Štěpánek.

Problém je podle něj také v tom, že zaměstnancům se už platy snižovali i v letošním roce. Příští rok by tak mohl být kritický. „Vzhledem k tomu, že v příštím roce mají přijít o zhruba dalších dva tisíce korun, to není žádná dobrá vyhlídka,“ poznamenal.

‚Raděj zrušit ekozakázku‘

Podobně argumentuje i předseda Odborového svazu hasičů Zdeněk Jindřich Oberreiter. „Na Palachovo náměstí jdeme proto, protože jednání, která dosud byla, neskončila takovým výsledkem, jaký jsme očekávali. Dneska chceme upozornit vládu Petra Nečase na to, že takto drastické škrty ohrozí bezpečnost občanů,“ podotkl.

Ten nesouhlasí ani s názorem, že vláda zkrátka šetřit musí. Podle něj se totiž mělo šetřit hlavně tehdy, když bylo peněz dostatek. „A pokud tomu tak nebylo, tak je potřeba hledat úspory tam, kde jsou. Sto patnáct miliard na ekologickou zakázku je něco úplně jiného, než 8,3 miliardy, o které proškrtal ministr financí rozpočet ministerstva vnitra,“ poznamenal Oberreiter.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdeněk Jindřich Oberreiter, předseda Odborového svazu hasičů, ve Světě o osmé.

Odbory podle něj budou nadále trvat na tom, aby se tarifní tabulky neměnily. „A maximální možný ústupek je tam, že bychom byli ochotni připustit na nějaký čas zmrazování platů, ale v žádném případě ne snižování platů. A už vůbec ne o deset procent,“ dodal předseda Odborového svazu hasičů.

Celkem na demonstraci přislíbilo účast devatenáct odborových svazů a občanských iniciativ. Kromě hasičů a policistů na demonstraci dorazí i vojáci, zaměstnanci vězeňské služby, soudů, školství, zdravotnictví nebo dopravy.

Scházet se začnou v půl jedenácté na Letné, odkud průvod ve tři čtvrtě na dvanáct vyrazí kolem ministerstva vnitra a Úřadu vlády na Palachovo náměstí, kde se od třinácti hodin uskuteční samotná demonstrace. Většina účastníků si na demonstraci bere dovolenou nebo neplacené volno.

Martina Mašková, Věra Pfeifferová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme