Odbory vyzvaly vládu k přehodnocení některých kroků

Jestli vláda Petra Nečase nepřehodnotí některé své kroky, jsou odboráři připravení protestovat. V reakci na vládní programové prohlášení to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil.jpg

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil.jpg | Zdroj: ČTK

Odborová konfederace vychází z analýzy, kterou vypracovali její ekonomové. Kritizuje několik kroků chystaných vládou, zejména omezení sociálních dávek a změnu politiky na trhu práce.

Podle odborářů se vládou chystané kroky nejvíc dotknou zaměstnanců s nižšími příjmy. Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil navíc kritizuje chystané škrty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil na Radiožurnálu.mp3

„Stát by měl být natolik rozumný, aby si napřed udělal audity na příjmové i výdajové straně. Teprve pak bychom se mohli bavit o daňové reformě. S tím souvisí i to, jakým způsobem je nutno saturovat jakýkoliv systém, ať už důchodový či zdravotní. Základem jsou vždycky peníze,“ uvedl Jaroslav Zavadil.

Odboráři také nesouhlasí se změnami v zákoníku práce a se škrty v sociální oblasti, které podle nich povedou k růstu nezaměstnanosti a dalšímu rozvoji takzvaného švarcsystému. Předseda ČMKOS dodal, že pokud se půjde pouze cestou škrtů, tak tato společnost nebude bohatá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní ekonom Raiffeisenbank a někdejší ministr financí Pavel Mertlík v pořadu Svět o jedné na Rádiu Česko.mp3

Odboráři mají podle svých slov příslib vlády, že s nimi bude o jednotlivých krocích jednat. Pokud ne, přistoupí k protestům.

„Když zvýšíte plošně daň jako je daň z přidané hodnoty, důsledkem je, že daňové břemeno přesouváte z vyšších příjmových skupin na nižší příjmové skupiny,“ řekl hlavní ekonom Raiffeisenbank a někdejší ministr financí Pavel Mertlík.

Dodal, že programové prohlášení vlády nepovažuje za příliš dobrý dokument.

„V tomto dokumentu se velmi málo hovoří o hospodářském růstu. V podstatě tam není žádná idea, žádná koncepce, která by řekla, jakým způsobem v příštích čtyřech letech a do budoucna chce česká ekonomika ve světě fungovat. To si myslím, že je vážná chyba,“ vysvětlil Pavel Mertlík.

Vláda přislíbila, že bude své reformní kroky i chystané škrty s odbory konzultovat. Schůzku členů tripartity k chystaných reformám, chce premiér Petr Nečas svolat po té, co vláda dostane od sněmovny důvěru.

Igor Maňour, Václava Marešová, Martin Křížek, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme