Ombudsman: Je třeba zlepšit podmínky v policejních celách

Policisté stále chybují při umísťování zadržených lidí do cel. Vyplynulo to z kontroly, kterou v policejních celách provedla kancelář ombudsmana. Od poslední podobné kontroly před čtyřmi lety se ale situace zlepšila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

auto Policie ČR

auto Policie ČR | Foto: Petra Škarková

Člověk zadržený v policejní cele často zbytečně přijde o všechny osobní věci včetně brýlí nebo hodinek a je nedostatečně poučen o svých právech. Další zjištěné nedostatky zmiňuje ombudsman Pavel Varvařovský:

„Jsou tam nedostatky technického rázu, nedostatek hygienických podmínek, neztlumení světla přes noc, aby se vyspal. Chybí také soukromí při styku s právním zástupcem, někdy jsou ty místnosti odposlouchávány, čili právní pomoc není vždy taková, jaká by měla u člověka, pro kterého platí presumpce neviny, být,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zprávu ombudsmana o podmínkách v policejních celách jsme v Ozvěnách dne rozebrali s Petrou Zdražilovou z kanceláře ombudsmana a ředitelem úřadu vnitřní kontroly Policejního prezídia Jaroslavem Hlaváčkem.

„Zadržení často nedostanou ani látkové prostěradlo a k dispozici mají v podstatě jen to, o co sami zažádají. V několika celách jsme se setkali s tím, že lůžka nebyla opatřena matracemi, takže ten člověk spal pouze a dřevěné pryčně,“ doplnila některé další zjištěné problémy v Ozvěnách dne vedoucí oddělení dohledu nad omezováním osobní svobody v úřadu ombudsmana Petra Zdražilová.

Ředitel úřadu vnitřní kontroly Policejního prezídia Jaroslav Hlaváček některé nedostatky přiznal, zároveň ale upozornil, že se nejedná o nedostatky plošné. „My se při kontrolách s takovými nedostatky také setkáváme, poukazujeme na ně a ty nedostatky se odstraňují,“ dodal.

Že se nejedná o plošné nedostatky, potvrdila i Zdražilová. „Například chybějící matrace se vyskytovaly 10 procent kontrolovaných cel,“ upřesnila.

Policie odebírá i papír s poučením o právech

Za plošný nedostatek, který kontrola zjistila, však označila to, že lidé často netuší, na co mají při zadržení právo. Policie pode ní lidem z bezpečnostních důvodů totiž odebírají i papír s poučením o právech.

Určitě tato doporučení vnímáme jako velmi pozitivní. „Samozřejmě se setkáváme s tím, že osoba zadržovaná v policejní cele se opakovně ptá na svá práva. Snažíme se najít nějaké vhodné systémové opatření tak, aby bylo možno osobě ponechat toto poučení, eventuelně, aby bylo nějak napevno připevněno v policejní cele,“ řekl k tomu Hlaváček.

Vlasta Gajdošíková, Katarína Brezovská, Lucie Maňourová, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme