Platové tarify se možná nezmění hned

K zásadní změně mzdových tarifů by mohlo dojít až od roku 2012. Podmínkou je, aby odbory přistoupily na návrh ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, že by se pro příští rok rozšířilo takzvané pásmové odměňování na obecný okruh zaměstnanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hromadná demonstrace odborářů v Praze

Hromadná demonstrace odborářů v Praze | Foto: Tomáš Adamec

Pásmové odměňování umožňuje zvolit tarifní plat v celé škále mzdových stupňů, tedy bez striktního dodržování počtu odpracovaných let. Na rozhodnutí mají odboráři čas do dnešních tří hodin odpoledne. Do té doby se chtějí odborové organizace sejít a zaujmout společné stanovisko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek v poledních Ozvěnách dne.

„Musíme jednat o každé nabídce, která byla předložena, ale hodnotit ji nebudu. Do patnácti hodin máme prostor se k tomu vyjádřit. Musíme svolat i ostatní odborové svazy, které zastupují zaměstnance veřejných služeb a správy. S nimi to projednáme. Stanovisko sdělíme v patnáct hodin,“ řekla předsedkyně odborů ve státní správě Alena Vondrová.

Pokud odboráři návrh ministra Drábka přijmou, nepředloží dnes ministr vládě jakoukoli změnu tarifů. Na jejich systémové změně by pak celý rok pracovala expertní skupina, ve které by byly zastoupeny také odbory.

Rozvolnění striktních pravidel

„Přislíbil jsme odborům, že pokud se shodneme, to znamená, pokud oni se kladně vyjádří k tomu, co jsme dnes diskutovali, tedy k tomu, že budeme hledat systémové řešení změny odměňování zaměstnanců ve státní a veřejné sféře pro rok 2012. Pokud pro rok 2011 rozšíříme možnosti takzvaného pásmového odměňování na obecný okruh zaměstnanců, tak v tomto případě nebudu vládě navrhovat jakékoli změny tarifních tabulek,“ řekl Drábek.

Jaromír Drábek (TOP 09) | Foto: Tomáš Adamec

Drábek připomněl, že s odbory na toto téma jedná již po několikáté, i s účastí premiéra Petra Nečase. „Jednání se vedou průběžně a předpokládám, že po dnešku dojde k nějaké dohodě nebo budeme v jednáních pokračovat,“ podotkl Drábek.

Nabídka směrem k oborům je podle něj jednoznačná. „Pro rok 2011 rozvolnit striktní pravidla ve veřejné sféře a mezitím připravit systémový návrh, na kterém se budou moci, pokud to budou chtít, odbory podílet,“ řekl Drábek.

Upřesnil, že návrh z dnešního rána se týká obecných pravidel pro přiznávání platu ve veřejné sféře. „Týká se všech, nicméně vytváří dostatečný prostor pro konkrétní úpravu v jednotlivých resortech, například v oblasti školství a zdravotnictví,“ upřesnil Drábek. Odhadnout, jak se k návrhu dnes postaví odbory, ale ministr nechtěl.

Věra Pfeifferová, Zbyněk Zykmund, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme