Plzeň porazila Ostravu, bude Evropskou metropolí kultury

Plzeň bude Evropským hlavním městem kultury pro rok 2015. Rozhodla o tom porota evropských a českých odborníků. Plzni oficiálně přidělí titul rada ministrů kultury Evropské unie v květnu 2011. Za měsíc oficiálně jejich doporučení odsouhlasí ministr kultury.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Plzni zavládlo nadšení

V Plzni zavládlo nadšení | Zdroj: ČTK

"Je mi upřímně líto města, které bude jmenováno jako druhé, protože odvedlo kus dobré práce,“ řekl ministr kultury Jiří Besser před tím, než předseda poroty sirem Robert Scott uvedl, že evropským hlavním městem kultury je Plzeň. Porota rozhodla těsně, šest porotců bylo pro Plzeň, pět pro Ostravu.

Proč padla volba na západočeskou metropoli, zatím komise nezdůvodnila. Do chvíle, než bude verdikt oficiálně podepsán, ho nechce komentovat. Vedoucí projektu Plzeň - město kultury Milan Svoboda si myslí, že porotce zaujalo jejich pojetí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéf projektu Plzeň - město kultury Milan Svoboda

„My nechceme zachraňovat město, ale chceme ho otevřít Evropě, chceme aby mohlo být i pro jiná evropská města vzorem toho, že město se dá rozvíjet i prostřednictvím kultury,“ uvedl Svoboda.

„Projektů máme neskutečně mnoho. Do roku 2013 bude otevřen balík projektů, do kterého se budou moci hlásit jak lidi z Plzeňska, tak z celé Evropy a budou nám moci nabízet to nejlepší, co by se mohlo v Plzni v roce 2015 odehrát,“ dodal šéf projektu Plzeň - město kultury.

Členové poroty zároveň vyzvaly Plzeň k tomu, aby pokud možno s poraženou Ostravou spolupracovala. Milan Svoboda je určitě pro. „Oni tam měli spoustu zajímavých projektů, mě zaujal projekt Černé louky jako velmi zajímavý urbanistický koncept,“ řekl Svoboda.

V Plzni euforie, v Ostravě zklamání

Plzeňané sledovali přímý přenos z vyhlášení u celoplošné obrazovky. Ve Smetanových sadech vypukla obrovská euforie. Řada lidí totiž nevěřila, že Plzeň může favorizovanou Ostravu porazit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyhlášení evropského hlavního města kultury sledovaly v Plzni a v Ostravě Petra Hynčíková a Silvie Mikulcová

Naopak v Ostravě zavládlo velké zklamání. Ve chvíli, kdy se ozvalo slovo Plzeň, Masarykovo náměstí ztichlo, lidé stáli několik minut jako opaření. Ostravané mluví o zklamání, zároveň ale věří, že město dokáže změnit svou tvář i bez titulu a štědrých dotací, které jsou s titulem tradičně spjaty.

„Jsem zklamaná, ale za muzejníky prohlašují, že projekty, které máme nachystané budeme stejně uskutečňovat. Myslím si, že to tak stmelilo občany Ostravy, že dobrá kultura tady bude dál a kvalita se bude ještě zvyšovat,“ řekla například ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová.

Plzeň je čtvrté největší město v České republice, žije v ní 174 tisíc obyvatel. Statutárním městem je od roku 1990. Evropskou kulturu bude v roce 2015 reprezentovat spolu s belgickým Monsem.

Igor Maňour, Petra Hynčíková, Michaela Vetešková, Silvie Mikulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme