Podle soudu může policie dál používat slogan ‚Pomáhat a chránit‘

Policie dál může používat svůj slogan Pomáhat a chránit. Rozhodl o tom pražský městský soud, který zamítl žalobu stejnojmenného občanského sdružení na ochranu dobrého jména. Podle předsedy senátu Jaromíra Jirsy je heslo obecné a používají ho bezpečnostní sbory v řadě zemí světa:

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie. Ilustrační foto.

Policie. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Slogan ‚Pomáhat a chránit‘ je natolik obecné povahy, používá jej ostatně policie nejen v České republice, ale i v jiných evropských a světových zemích, že nelze vyhovět argumentům žalující strany, že pouze toto občanské sdružení by mělo mít na tento slogan patent.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O sporu ministerstva vnitra o slogan 'Pomáhat a chránit' se stejnojmenným občanským sdružením mluvil na radiožurnálu redaktor Martin Drtina

Žalobu podalo občanské sdružení Pomáhat a chránit, které ministerstvo vnitra zaregistrovalo v červnu roku 2008. Policie přitom slogan stejného znění představila už v únoru téhož roku a od té doby ho používá.

Nicméně sdružení tvrdí, že žádost o registraci si podalo dávno předtím, už v prosinci 2007, ale ministerstvo jim schválně proces registrace zdržovalo. Soud se ale dokazováním v tomto směru vůbec nezabýval.

Verdikt není pravomocný, sdružení se proti němu chce odvolat. To potvrdil i jeho předseda Marek Hirato. Podle něho policie na používání takového názvu nemá právo:

„Policie nepotřebuje žádný slogan. Stačí, že nebude porušovat zákon a ‚policie‘ jako označení bude zárukou služby a pomoci.“

Pozdní registrace

Policie mohla tomuto sporu předejít, když by otázku ochranné známky nepodcenila. Přihlášku k její registraci podala až v lednu letošního roku, tedy dva roky po spuštění kampaně.

Na výsledku sporu to ale nic nemění. Soud totiž zdůraznil, že i kdyby skutečně proces registrace na ministerstvu vnitra provázely průtahy, nedává to občanskému sdružení právo dělat si na tento obecný název výhradní nárok, potvrzuje předseda senátu Jaromír Jirsa:

„Pokud bychom přistoupili na absurdní argumenty žalující strany, dospěli bychom zřejmě také k absurdním závěrům a začali bychom se scházet v nekonečných přích. Kdyby si například dalo občanské sdružení do názvu slogan ‚Pravda vítězí‘ nebo ‚Národ sobě‚Národ sobě‘ a následně žalovalo prezidenta České republiky nebo Národní divadlo,“ dodal Jirsa.

Odvolací řízení bude řešit vrchní soud.

Martin Drtina, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme