Policie obvinila kvůli lyžařskému šampionátu v Liberci dva muže

Kvůli lyžařskému šampionátu v Liberci padla první obvinění. Protikorupční policie obvinila dva muže, které podezírá z pletichy ve veřejné soutěži a veřejné dražbě. Oba měli dát bez výběrového řízení velkou zakázku jedné konkrétní firmě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

MS Liberec 2009

MS Liberec 2009 | Foto: Radana Schaeferová

Policie je na informace skoupá. Konkrétní jména zatím říct nechce. Podle policistů nicméně oba muži dali velkou zakázku bez výběrového řízení jedné konkrétní firmě. Na základě dosavadních informací je jedním z obviněných bývalý rektor Technické univerzity v Liberci Vojtěch Konopa. Ten ale nařčení odmítá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti ke kauze zjišťoval reportér Zbyněk Zykmund.

„Pokládám to za nesmyslnou záležitost. Musím si to nejprve prostudovat a poradit se s právníkem. Kroky mi přidaly logické vzhledem k tomu, že bylo potřeba stihnout termín mistrovství. Na základě výběrového řízení jsem jako statutární zástupce rozhodoval já, výběrové řízení ale připravovala firma Investing,“ řekl Konopa.

Druhý z mužů je podle policie jednatelem soukromé společnosti, která komplexně zajišťovala výběrové řízení pro mistrovství. Radiožurnálu to potvrdil mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

„Ti muži měli spojenými silami sjednat zakázku za 24 miliony korun a tuto měli dát konkrétně vybrané jedné jediné firmě. Oni si byli vědomi, že tak rozsáhlou zakázku nemohou dát jediné firmě, měli oslovit více uchazečů. Firma získala neoprávněný prospěch ve výši téměř tří milionů korun.“

Podle Romana Skřepka šlo o zakázku na dodávku nábytku na koleje liberecké univerzity, upravené pro potřeby mistrovství.

Po libereckém šampionátu zbyl dluh sto osm milionů korun. Policie také nevyloučila, že by se počet osob obviněných v souvislosti s mistrovstvím světa v lyžování v Liberci mohl ještě zvýšit.

Ivan Pavlovič, Milan Kopp, Veronika Malá, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Zbyněk Zykmund, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme