Policie začne vyšetřovat, zda politici v Drobilově kauze neporušili zákon

Protikorupční policie začne prošetřovat, zda nejvyšší politici neporušili zákon v kauze údajných manipulací se zakázkami na Státním fondu životního prostředí. Tento krok souvisí s trestním oznámením na premiéra Petra Nečase, exministra životního prostřední Pavla Drobila a vedoucího úřadu vlády Lubomíra Poula, které už dříve podal rakouský občan českého původu Philipp Janýr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Ondráčka

David Ondráčka | Foto: Alžběta Švarcová

Vyšetřování uložilo protikorupční policii Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. Mělo by se týkat i ministra vnitra Radka Johna.

Ředitel nevládní protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka Rádiu Česko řekl, že rozhodnutí protikorupční policie vyšetřovat zmíněné politiky vítá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel Transparency International David Ondráčka ve Světě o desáté Rádia Česko

„Já si myslím, že to je plně na místě, protože se ukázalo, že v té kauze Státního fondu životního prostředí hrozí, že bylo spácháno několik trestných činů, zejména které se týkaly neohlášení trestného činu korupční povahy.“

„A ukázalo se, že i ti nejvyšší ústavní činitelé nejsou schopni zareagovat správně a adekvátně v situaci, kdy je někdo upozorní na nějakou nekalost nebo možnou korupční situaci,“ uvedl Ondráčka.

Za skandální přitom znovu označil fakt, že premiér Nečas byl o otevřené kauze podrobně informován bývalým policejním prezidentem Oldřichem Martinů. „To bylo profesionální pochybení.“

V boji proti korupci vláda pokulhává

Ředitel Transparency International David Ondráčka na Rádiu Česko také okomentoval dosavadní protikorupční úsilí Nečasovy vlády, která si právě toto vytkla jako jeden z hlavních cílů.

„Některé kroky je třeba ocenit. Vypíchl bych to, že se zahájily některé kroky na ministerstvu obrany nebo se vyvozuje osobní odpovědnost za špatné hospodaření například na ministerstvu kultury nebo dopravy. A samozřejmě některé komunální kauzy se šetří, zmínkou Znojmo, Kolín, Brno.“

„Ale na té celorepublikové úrovni vláda samozřejmě výrazně pokulhává, protikorupční strategie teprve teď – po sedmi měsících – jde do vlády. Ta kauza na Státním fondu životního prostředí dramaticky podryla důvěru v to, že to vláda myslí vážně. Nemyslím si, že to je z pohledu vlády ztraceno, ale bude muset velmi výrazně a konkrétními kroky přesvědčit veřejnost, že tuto věc chce táhnout dál a že proti korupci bojovat hodlá,“ zdůraznil David Ondráčka.

Tomáš Pavlíček, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme