Povodňové škody se počítají na miliardy

Škody za více než dvě miliardy korun způsobila podle odhadů povodeň na Liberecku. Na Děčínsku bude účet za velkou vodu víc než miliardový. Povodeň tam poničila přes 1200 domů a skoro 90 mostů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Heřmanicích na Liberecku  obhlížejí škody

Lidé v Heřmanicích na Liberecku obhlížejí škody | Zdroj: ČTK

Vodohospodáři se ale ještě nedostali na všechna postižená místa a tak budou škody zřejmě ještě vyšší. Zničená jsou i koryta řek a potoků, hráze i protipovodňové stavby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického úřadu

Velké obavy vzbuzovala více než 100 let stará přehrada Mlýnice, přes kterou se poprvé v historii přelévala voda. Šířily se dokonce fámy, že se přehrada protrhla a lidé v panice opouštěli Novou Ves a Chrastavu.

„Situace, která byla na Mlýnici se stabilizovala, jsme jen kousek od hladiny stálého nadržení,“ řekl ředitel jabloneckého závodu Povodí Labe Jaroslav Jaroušek.

Hladina Mlýnice se teď podle něj o metr upustí a za technicko-bezpečnostního dohledu se provede prohlídka její hráze a případně se opraví vzdušný límec.

Hladiny řek by už stoupat neměly

Dnes se ještě ojediněle objeví přeháňky nebo bouřky. Hladiny řek budou ještě kolísat, výrazně zvedat by se už ale neměly. I déšť by měl podle meteoroložky Marie Odstrčilové ustávat.

„Předpokládáme, že nejvíce srážek spadne na návětří hor, vypadá to, že nejvíc by jich mělo být na návětří Krkonoš, nebude to ale víc než 15 milimetrů. Odpoledne a večer budou srážky ustávat,“ řekla Odstrčilová.

Humanitární pomoc

Do postižených oblastí proudí také humanitární pomoc. Už dnes by měl dorazit do Frýdlantu konvoj organizace Člověk v tísni. Lidé v postižených regionech potřebují ze všeho nejvíc desinfekční, úklidové a prací prostředky, kýble, hadry, pracovní rukavice a nářadí jako lopaty, košťata a kolečka.

Potřebné jsou také balené potraviny a balená pitná voda a v neposlední řadě informace. Kdo chce pomoci, může odnést potřebné věci do některého ze sběrných míst humanitárních organizací. Může se také přihlásit jako dobrovolník na úklid po povodních

Peníze je možné poslat na humanitární fond Českého červeného kříže, účet Člověka v tísni nebo organizace Adra. Je možné také poslat dms. A to ve tvaru DMS CCK nebo DMS SOSPOVODNE nebo DMS ADRA na číslo 8 a čtyři sedmičky.

Igor Maňour, Ivana Bernáthová, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme