Prahou projde pochod za oběti dopravních nehod

Při příležitosti Světového dne obětí dopravních nehod se dnes koná další akce kampaně Nemyslíš - zaplatíš! Stovky lidí se sejdou v 15 hodin na pražském Václavském náměstí a vydají se na pochod centrem města k metronomu v Letenských sadech. Akci pořádá ministerstvo dopravy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský metronom

Pražský metronom | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

V letošním roce je zatím počet mrtvých nejnižší za posledních dvacet let, přesto letos na našich silnicích zatím zahynulo 675 lidí. Nejen jim patřila včerejší zádušní mše u Památníku obětí dopravních nehod na nultém kilometru dálnice D1.

Dnes pokračuje připomínka Světového dne obětí dopravních nehod pražským pochodem. V jeho cíli - u metronomu v Letenských sadech - mohou všichni účastníci vidět projekci s názvem ‚Každý den jde o život‘ a hlavně vypustit balónky, jako vzpomínku na všechny oběti letošních nehod.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interwiev Radiožurnálu byl Stanislav Vondruška z Českého sdružení obětí dopravních nehod.

„Chceme se sejít zhruba v počtu 700 až 800 lidí, což je odhadem počet obětí dopravních nehod v letošním roce. Respektive nechceme, aby se ten počet stal pouhým číslem, které lidé a řidiči zejména slýchají ve zprávách. Chceme fyzicky ukázat, jak ohromný je to počet lidí. Že je to prakticky jedna středně velká česká vesnice,“ přiblížil Michal Vlasák který stál u zrodu kampaně Nemyslíš-zaplatíš.

Podle Stanislava Vondrušky z Českého sdružení obětí dopravních nehod, by Světový den obětí měl být mementem pro všechny řidiče. „Je to nejen připomenutí si těch, kteří nejsou mezi námi, ale také to cítíme jako vyburcování jak jednotlivců, tak zástupců organizací, aby si této problematiky více všímali. A aby se každý na svém písečku snažil hrozivá čísla obětí dopravních nehod snížit,“ uvedl v Ranním interwiev Radiožurnálu.

Připomněl, že České sdružení obětí dopravních nehod, které existuje od roku 2004, založil poté, co při dopravní nehodě přišel s manželkou o 20letou dceru a setkali se s více lidmi, kteří si podobnou věc prožili.
„A řekli jsme si, že na základě zkušeností, informací a chutě něco dělat pro podobně postižené lidi, jsme se zaměřili na kontakt s nimi a na právní, psychosociální a další pomoc těmto lidem,“ dodal.

Bohoslužby za oběti dopravních nehod

Akce v rámci Světového dne obětí dopravních nehod ale nebudou pouze v Praze. Na mrtvé budou vzpomínat pozůstalí při bohoslužbě na dvou místech v Česku - v západních Čechách a na jižní Moravě. Úplně poprvé to bude v kostele svatého Prokopa v Letovicích a potřetí v dálniční kapli na Plzeňsku, která stojí u odpočívadla Šlovice na D 5. Kaple je jedinou stavbou svého druhu v Česku a je věnovaná obětem dopravních nehod.

Na dnešní bohoslužbě bude i Pavel Jedlička, kterému při jedné z dopravních nehod zemřeli cizí vinou dcera, vnučka a její babička. Šedovlasý padesátník, který je členem Českého sdružení obětí dopravních nehod, proto nyní objíždí školy a vypráví dětem o následcích dopravních nehod. Společně s dalšími kolegy pomáhá také lidem, kteří přišli o své blízké.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na oběti dopravních nehod budou vzpomínat pozůstalí při dvou bohoslužbách . V kapli na Plzeňsku natáčel Lubomír Smatana.

„Víte o čem máte mluvit, protože ti lidé prožívají stejné peklo, jako jsme prožívali my. Když s nimi bude mluvit psycholog, je to sice člověk, který se k tomu učil, ale to je všechno. On si to neprožil,“ uvedl.

Jak Radiožurnálu řekl jeden z řidičů, kteří zastavili na dálničním odpočívadle na D 5, kaple je zde na místě: „Hovořili jsme tady s policajty, kteří mluvili o tom, že jejich hlavní činností je odklízet mrtvoly z dálnic, což prý dělají téměř denně.“

Ľubomír Smatana, Katarína Brezovská, Tereza Kubíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme