Pravidelná dávka alkoholu prospívá, na Silvestra ale lékaři doporučují střídmost

Alkohol v malých dávkách neškodí v jakémkoli množství - to si dnes asi řekne řada lidí, než zaboří vývrtku do špuntu nebo otevře víčko od něčeho tvrdšího. Lékaři však i na Silvestra doporučují v pití alkoholu střídmost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při kombinování různých druhů alkoholu bývá kocovina neodvratná

Při kombinování různých druhů alkoholu bývá kocovina neodvratná | Foto: Fotobanka stock.xchng

S alkoholem je to prý jako s ohněm - je dobrým sluhou, ale zlým pánem. Podle mnohých lékařů má každodenní konzumace vína pozitivní vliv zdraví člověka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak správně pít alkohol nejen o silvestrovské noci poradili ve Světě o osmé barman Aleš Púta a lékař Milan Šamánek

„My říkáme, že muži by měli pít 40 gramů alkoholu, tedy zhruba čtyři deci vína, a ženy jenom tak polovinu,“ potvrzuje lékař Milan Šamánek, spoluautor knihy Víno na zdraví.

Pravidelné pití menších dávek alkoholu, a to nejen vína, pokládá za jednu z cest, jak předcházet srdečnímu infarktu, mozkové mrtvici, dobrý vliv má i na výskyt cukrovky.

Zároveň ale profesor Šamánek upozorňuje na rizikové faktory těch, kteří to na Silvestra s pitím přeženou: „Velké množství alkoholu jednoznačně škodí, to je potřeba říct a tvrdit. Člověk by neměl dojít do té fáze, kdy si nepamatuje nebo kdy nic nezažil.“

Nepít tvrdé před půlnocí a hodně jíst, radí barman

Právě poslední noc v roce bývá co do množství zkonzumovaného alkoholu výjimečná. Jak potvrzuje majitel koktejlového baru v centru Prahy Aleš Púta, lidé jsou také ochotní utratit více peněz za kvalitnější pití.

„Je pravda, že tento den hosté pijí o poznání více. Běžný piják whisky sáhne po zajímavějším a pro nás atraktivnějším produktu,“ říká Púta.

Rozhodně nedoporučuje začínat silvestrovskou noc tvrdým alkoholem. „Před půlnocí se hodí lehčí drinky, buďto víno, nebo lehčí míchané nápoje,“ radí barman. Vyvarovat by se lidé podle něj měli kombinací krémových likérů s citrusovými šťávami či piva s některými destiláty.

Konzumaci alkoholu by mělo určitě doplnit jídlo, zejména pak mastnější pokrmy. „Tradiční česká kuchyně a klidně i kus špeku, to funguje,“ uzavírá Púta.

Martin Hromádka, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme