Senát projedná zrušení státních maturit

Možnost zrušení státních maturit dnes bude probírat senát. Dostane totiž návrh školského zákona, který připravil sociálnědemokratický senátor Marcel Chládek. Jemu se nelíbí podoba, jak je zkouška zatím připravena a také projekt považuje za předražený.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti

Studenti | Foto: Tomáš Adamec

„Zároveň se nemůžu smířit ani s tím, že byl slibovaný personální a finanční audit státních maturit, ale doposud nikdo nic neudělal. A kdykoli se zeptám, kde skončila jedna miliarda a jestli se někdo zabývá tím, že projekt je mimořádně předražený, tak je mi odpovězeno, že už je to jedno. Já tento projekt považuji za tunelování peněz do soukromých firem a udělám maximum proto, abych ho zarazil,“ řekl Chládek.

Podle občanského demokrata Zdeňka Janalíka by ale o maturitách měla spíš rozhodnout vláda. Než by se senát dobral výsledku, bylo by už podle něj jen krátce před maturitou a to by pro školy znamenalo další nejistotu. Současný návrh má ale podle něj ještě jeden problém.

„Přiznám se, že jsem dlouhodobým odpůrcem státních maturit v této podobě, ale přesto musím říci, že z návrhu pana kolegy jsem rozpačitý, protože ten návrh není, s troškou nadsázky, o zrušení společné části maturitní zkoušky, ale o zrušení maturity obecně,“ podotkl Janalík.

Pokud dnes návrh senátoři odsouhlasí, budou se jím ještě zabývat senátní výbory a potom ještě jednou celý senát. Potom by teprve putoval do poslanecké sněmovny.

Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme