Severní Čechy bojují s povodněmi. Lidé jsou bez proudu, komunikace uzavřené

Povodně sužují Českou republiku, hlavně sever země. Na mnoha místech jsou přerušeny dodávky elektrické energie a na několika železničních tratích jsou výluky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodeň v Chrastavě na Liberecku způsobila rozsáhlé materiální škody

Povodeň v Chrastavě na Liberecku způsobila rozsáhlé materiální škody | Zdroj: ČTK

Kvůli výpadkům v dodávkách elektřiny vyhlásila energetická společnost ČEZ na Liberecku a Ústecku ke 12:00 kalamitní stav v okresech Liberec, Česká Lípa a Děčín. Bez elektřiny je zhruba přes 2000 odběrných míst, potvrdila to mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy Soňa Holingerová.

Energetici se v některých místech nemohou k poruchám dostat, protože voda zatopila příjezdové cesty i hlavní komunikace. Budou muset proto počkat, až voda opadne. Na mnoha místech je distribuční zařízení doslova zalito vodou. Energetici preventivně odpojili transformátory a bez proudu jsou tak stovky domácností a také podniky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Povodně v severních Čechách. Téma pro redaktora Zbyňka Zykmunda.

Společnost ČEZ posílila dispečerská pracoviště. Poruchová linka, kam mohou lidé hlásit výpadky je 840 850 860. Stav nouze vyhlásila v 19:30 pro okres Liberec také společnost RWE Gas Net, která distribuuje plyn. Bez dodávek zemního plynu je na Liberecku asi 2000 odběratelů. Problémy mají v postižených oblastech také sítě mobilních operátorům které jsou přetížené.

Problémy má také vlaková doprava. Od osmi hodin nejezdí vlaky na trase:

Děčín hlavní nádraží - Drážďany.
Další uzavřené úseky jsou:
Děčín hlavní nádraží - Děčín-Prostřední Žleb
úsek Benešov nad Ploučnicí - Jedlová
úsek Rumburk - Šluknov
úsek Liberec - Černousy
úsek Liberec - Varnsdorf
úsek Raspenava - Bílý Potok pod Smrkem
Děčín hlavní nádraží - Povrly
úsek Frýdlant v Čechách - Jindřichovice pod Smrkem
úsek Velké Březno - Boletice nad Labem

Hasiči rovněž v některých oblastech evakuují lidi. Například obyvatelé Kunratic u Cvikova, Lindavy, Kněžic, Markvartic a Jablonného v Podještědí na Českolipsku už byli evakuováni.

Lidé by si měli připravit evakuačnjí zavazadlo, nejlépe nějaký menší batoh. Měli by v něm mít osobní doklady, peníze, cennosti. Součástí dokladů by měla být i kartička, na které budou uvedeny informace o vašem zdravotním stavu a jméno osoby, kterou je vhodné informovat, pokud by se vám něco přihodilo.

Lukáš Vincourek, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme