Sjezd České lékařské komory začal bilancí uplynulých pěti let

Sjezd České lékařské komory (ČLK), který začal v pátek odpoledne v pražském hotelu Clarion bilancí uplynulých pěti let, rozhodne v sobotu dopoledne, kdo ji povede dál. Delegáti z celé republiky si zvolí nového prezidenta a představenstvo. Dosavadnímu šéfovi Milanu Kubkovi totiž končí mandát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékaři v nemocnici v Příbrami sledují operaci na monitoru

Lékaři v nemocnici v Příbrami sledují operaci na monitoru | Foto: Pavel Pavlas

Kandidáti na prezidenta ČLK jsou dva. Pokračovat ve funkci chce současný prezident Milan Kubek a proti němu kandiduje známá dermatoveneroložka Jana Herzogová. Kdyby ji delegáti zvolili, byla by to první žena ve vedení komory.

„Volit by se mělo podle navrženého programu zítra dopoledne. Přihlásit se může ještě jakýkoliv jiný lékař, třeba i bezprostředně před volbou. Volba musí být pochopitelně tajná. Ke zvolení je třeba získat nadpoloviční většinu všech delegátů sjezdu. Sjezd má 369 delegátů, což znamená, že ke zvolení je potřeba 185 hlasů,“ vysvětlil Milan Kubek.

Stávající prezident ČLK Radiožurnálu také sdělil, jaké jsou jeho priority a co chce delegátům nabídnout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kandidáti na funkci prezidenta České lékařské komory Milan Kubek a Jana Hercogová v pořadu Stalo se dnes.mp3

„Zvýšení cen lékařské práce, udržení autonomie lékařského stavu a udržení jeho důstojnosti a nejenom kvalitní, ale také dostupné vzdělávání pro všechny lékaře. Pokud ovšem komora má být i nadále strážcem kvality a etiky výkonu lékařského povolání, tak musí pochopitelně prosazovat, aby lékaři měli adekvátní pracovní podmínky, včetně podmínek ekonomických pro výkon svého provolání. Jinak by to bylo falešné,“ uvedl.

Jana Hercogová řekla, že chce lékařům nabídnout alternativu.

„Jestliže je stav takový, jaký je, to znamená, že se vůbec nepodařilo navýšit ohodnocení ceny práce a lékaři uvažují o hromadných výpovědích a odchodu ze země, tak si myslím, že něco není v pořádku v této zemi,“ uvedla.

Sjezd České lékařské komory potrvá do neděle. O víkendu tu čekají i ministra zdravotnictví Leoše Hegera, jemuž se tak daří napravovat špatné vztahy mezi ministerstvem a ČLK.

O podobě komory rozhodnou delegáti

Na námitku některých lékařů a své protikandidátky, že komoru vede „příliš odborářským směrem“, stávající prezident uvedl:

„Delegáti rozhodnou, jakou komoru si přejí. Pokud budou jen servilně přitakávat politikům, kázat lékařům o morálce a trestat doktory za nejrůznější pochybení, pak nechť si delegáti sjezdu zvolí do čela takové komory někoho jiného. Pokud si však lékaři přejí, aby komora hájila především jejich práva a zájmy, pak jsem komoru připraven vést i nadále.“

Dodal, že podporuje iniciativu lékařů „Děkujeme, odcházíme“ i stávajícího ministra zdravotnictví Leoše Hegera v jeho snaze definovat zdravotní péči, která bude nadále hrazená z veřejného zdravotního pojištění.

Jana Hercogová s tezemi Milana Kupka naprosto souhlasí. „Přidala bych k nim snad ještě zvýšení prestiže České lékařské komory,“ uvedla.

Domnívá se nicméně, že komora potřebuje změnu. Pokud jde o iniciativu „Děkujeme, odcházíme“, je podle mí potřeba jednat co nejrychleji tak, aby k hromadnému odchodu lékařů do zahraničí nedošlo.

Lenka Jansová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme