Sněhovou kalamitu vystřídá mráz, v pátek připadne další sníh

Sníh stále na řadě míst republiky komplikuje dopravu. Několik silnic se ale už podařilo zrpůjezdnit. Obnoven byl také provoz na dálnici D5, která byla ráno ve směru na Rozvadov na několik hodin uzavřena kvůli havárii kamionů. Postupně se také zprovozňují zaváté železniční tratě. Meteorologové ale varují před příchodem silných mrazů, které už dnes večer zasáhnou západ a sever Čech. V pátek může opět přibýt až 15 centimetrů nového sněhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražské ulice zasypané sněhem, 2. prosince 2011

Pražské ulice zasypané sněhem, 2. prosince 2011 | Foto: Tomáš Adamec

V Karlovarském kraji museli uzavřít několik úseků rychlostních silnic. Potíže mají řidiči na silnici R35 na Jablonecku. Na Vysočině kamiony zablokovaly část dálnice D1.

Velké problémy měla také dálnice D5, která byla kvůli nehodám kamionů zablokovaná v obou směrech. Jak přímo z místa hlásil redaktor Petr Kološ, v poledne platila stále zásada – nevyjíždět. „Směrem do Prahy v 9 hodin zablokoval dálnici D5 kamion, ten už tady hodinu nevidím, ale kolony tady stále stojí, doprava kolabuje.“

Železnice vyhlásila kalamitní stav

Kvůli sněhu nejezdily ani vlaky. Na železnici dál trvá kalamitní stav. Omezení provozu se týká regionální železnice, nevyhnulo se ale ani rychlíkům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zprávám reportérů českého rozhlasu o dopravní situaci, a to nejen v Česku patřil úvod Zpráv o dvanácté

Omezení provozu nebo zpoždění - s tím se mohli setkat cestující, kteří dnes potřebovali cestovat vlakem. Ráno nevyjel například spěšný vlak z Chomutova do Plzně, část vlaků nevyjela kolem Kadaně. Některá další problematická místa uvádí mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla:

„Jsou to úseky od včerejších večerních 18:45 hodin je uzavřena trať Nové Město pod Smrkem – Jindřichov pod Smrkem, kde do stromu najel motorový vlak. Pak je nepříjemná situace v Mladé Boleslavi, kde také došlo k vykolejení na přejezdu na hlavním nádraží.“

V současnosti musí cestující počítat hlavně se zpožděními, potvrzuje mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Na regionálních spojích se podle něj situace zlepšuje, až hodinová zpoždění ale nabírají dálkové spoje.

„V celé České republice, hlavně na tazích z Prahy třeba na Olomouc dochází ke zdržení dálkových vlaků InterCity, EuroCity. V průběhu dne jsme také odříkali některé rychlíky, a to třeba i mezi Prahou a Českými Budějovicemi.“

úklid sněhu v Liberci | Foto: ČTK

Před cestou by se proto měli cestující raději o situaci informovat na internetových stránkách nebo informačních linkách Českých drah.

Sníh ochromil Prahu

Sněhová kalamita ovlivnila i život v hlavním městě. Auta od rána postávají v kolonách, tramvaje a autobusy městské dopravy mají zpoždění, přibývá lidí, kteří se zranili při pádu na kluzkém chodníku.

Podle reportéra Zbyňka Zykmunda se situace se postupně uklidňuje a k normálu se ale bude vracet zřejmě celé odpoledne. Také kolony na příjezdech do hlavního města se budou rozjíždět zvolna.

Provoz na ruzyňském letišti se také vrací k normálu, ale další zpoždění letů nelze vyloučit zejména kvůli rozmrazován povrchu letadel.

Meteorologové znovu varují

Už v pátek a v sobotu napadne na Moravě a ve východních Čechách až 15 centimetrů. Severozápad země zasáhnou silné mrazy, podle meteoroložky Marie Odstrčilové mohou teploty v následujících dnech klesnout až k -20 dvaceti stupňům:

„ Má se citelně ochladit, což zřejmě bude komplikovat i solení silnic, protože sůl už nebude na některých místech účinkovat. Dnes v noci už mají teploty klesnout na -10 až -14, při vyjasnění až -20 stupňů. A podobné to bude i v sobotu ráno. Nejchladněji bude na západě a severu Čech, na Moravě a ve Slezsku by měly být mrazy o něco mírnější,“ upozornila Odstrčilová ve vysílíní Českého rozhlasu.

Český hydrometeorologický ústav dnes varoval, aby si dávali pozor hlavně řidiči a lidé na horách.

Podrobnou předpověď počasí a také neustále aktualizované dopravní informace naleznete na našich servisních stránkách.

Milan Kopp, Igor Maňour, Veronika Malá, Petr Kološ, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme