Sněmovna rozhodne o údajích v občanských průkazech

Poslanci by dnes měli definitivně rozhodnout o tom, jaké údaje budou mít lidé ve svých občanských průkazech. Ve třetím čtení budou hlasovat o novele zákona o základních registrech, podle které by se lidé mohli sami rozhodnout, zda chtějí mít ve svém dokladu trvalé bydliště nebo třeba rodinný stav.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osobní doklady

Osobní doklady | Foto: Jan Rosenauer

Kritici návrhu ale říkají, že ten, kdo by zmíněné údaje v občanském průkazu mít nechtěl, musel by při soukromých záležitostech, například vyřizování půjčky v bance, za potvrzení chybějících informací zaplatit.

„Pokud občan bude potřebovat pro soukromé vyřizování věcí tento údaj ověřit, tak je možnost na kontaktním místě veřejné správy, což je podle současné právní úpravy placená funkce. Na druhou stranu vůči státním institucím nebude toto ověřování potřeba,“ potvrdil náměstek ministra vnitra František Vavera.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek ministra vnitra František Vavera byl hostem Ranního interview Radiožurnálu

Novela se nezamlouvá opozici i některým koaličním poslancům. Podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka vymazání údajů způsobí například zmatky při volbách nebo při návštěvě příbuzných v nemocnici.

„Občany by to zatěžovalo nadměrnou administrativou. Každý, kdo by šel na jakýkoli úřad, tak by si musel získávat potvrzení o trvalém bydlišti. Nedovedu si představit, jak by vypadaly volby nebo krizové situace, které evidentně navrhovatel zákona nepředpokládal,“ řekl Gazdík.

Ministr vnitra Radek John si ale za návrhem stojí. „Kdo chce chránit svoje data, bude mít možnost, aby tam uvedena nebyla. Kdo je tam mít chce, ať si je tam nechá udělat. Člověk, který chrání svoji totožnost ovšem musí počítat s tím, že někdy bude potřebovat ta data vykázat a dá za to zhruba 30 korun,“ uvedl John.

Igor Maňour, Květa Moravcová, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme