Sníh ochromil dopravu v Česku, sněžit má až do rána

Předpovědi meteorologů se vyplnily. Na celém území republiky vytrvale sněží, vrstva čerstvého sněhu pokryla prakticky všechny silnice, navíc fouká a tvoří se sněhové jazyky. Na řadě míst už počasí způsobilo desítky nehod, několik silnic bylo uzavřeno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mnoho lidí si letos poprvé muselo odházet sníh, aby vyjeli s autem od domu

Mnoho lidí si letos poprvé muselo odházet sníh, aby vyjeli s autem od domu | Foto: Jan Rosenauer

Největší potíže jsou na dálnici D1, kterou ochromila hromadná kolize. Na desítky minut byl uzavřen také hraniční přechod v Mikulově. Potíže jsou na železnici, v Praze kolabuje hromadná doprava. Sněžení navíc může nabýt na intenzitě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Zvára z Centra dopravních informací

Podle Jaroslava Zváry z Centra dopravních informací situaci komplikuje hlavně kamionová doprava, která je večer velmi hustá. „Každý havarovaný vůz na dlouho zbrzdí dopravu a zbrzdí také možnost silnice uklízet,“ řekl Zvára.

Silničáři mají na Vysočině v terénu 120 sypačů a skoro 170 traktorových radlic, přesto sníh nestíhají uklízet ani na silnicích vyšších tříd. Podle zpravodaje Českého rozhlasu je kvůli sněhu obtížné na dálnici D1 vůbec najet.

Velké problémy jsou hlavně v kopcích mezi Jihlavou a Znojmem, Jihlavou a Žďárem a také mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem. Uvízlý kamion zatarasil silnici mezi Velkou Bíteší a Košíkovem. Podle provozního náměstka Krajské správy a údržby silnic na Vysočině Oldřicha Dušátka jsou některé silnice průjezdné jen kyvadlově.

Přehrát

00:00 / 00:00

Provozní náměstek Krajské správy a údržby silnic na Vysočině Oldřich Dušátko v Ozvěnách dne

Na Hradecku ve východních Čechách komplikuje situaci mimořádně silný vítr, který vytváří sněhové jazyky a závěje. Některé silnice jsou neprůjezdné, jsou na nich až metrové závěje. Problémy jsou i na Náchodsku a Rychnovsku.

Vánice zuří v Jeseníkách. Kromě silničářů jsou v pohotovosti hasiči i policisté. Velké problémy mají řidiči kamionů. Někteří zůstávají raději stát pod kopcem a čekají na sypače. Částečně tu blokují provoz.

Ve Zlíně byl kvůli neprohrnuté silnici přerušen provoz v okrajovém úseku linky 11. Problémy v dopravě jsou i v Sirákově, kde ve směru na Vsetín uvízl kamion. Kolony se dělají také v Buchlovských kopcích, kde havarovala dodávka a nákladní auto.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situace na východě Čech sleduje reportér Martin Pařízek

Památkový ústav v Kroměříži rozhodl, že kvůli nepříznivému počasí uzavře pro veřejnost zámecký park v Buchlovicích a Podzámeckou zahradu v Kroměříži. Lidé se tam nedostanou od zítřka až do odvolání.

Sněží také v Karlovarském kraji, současně zesílil vítr. Největší problémy jsou na rozhraní Sokolovska a Chebska. Sotva tam silničáři protáhnou vozovku frézou, vítr opět nafouká závěje zpět. Kvůli klesající teplotě navíc přestává účinkovat posypová sůl.

Dráhy vyhlásily kalamitní stav

České dráhy vyhlásily kalamitní stav na celém území České republiky. Podle jejich mluvčího Petra Šťáhlavského jsou zpoždění u některých vlaků už teď v řádu hodin:

„V současné době je nejkomplikovanější situace na Brněnsku a Přerovsku. U některých spojů dochází ke zdržení i v oblasti Prahy. Problémy jsou také na trati z Prahy do Plzně, kde v jedné z železničních stanic došlo k výpadku napájení a nefunguje tam tedy zabezpečovací zařízení."

Sněžit má podle meteorologů až do rána

„Intenzivní sněžení by mělo přetrvávat v průběhu noci, k ránu a během zítřka bude slábnout. Přes noc by mohlo napadnout dalších 5 až 15 centimetrů sněhu. Teploty zůstanou během zítřka stejné, tedy mínus šest až mínus deset stupňů, vítr by měl během čtvrtka ustávat," říká meteorolog Štefan Handžák a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci a předpovědi počasí na další dny mluvil na Radiožurnálu meteorolog Štefan Handžák

„O víkendu čekáme noční teploty od mínus devíti do mínus třinácti stupňů, při vyjasnění až mínus sedmnáct. Denní pak od mínus sedmi do mínus tří. O víkendu se budou srážky vyskytovat již jen ojediněle."

Výstražná informace na závěje sněhové jazyky a nový sníh je v platnosti až do zítřejšího rána.

Podrobnou předpověď počasí najdete na našich stránkách.

Igor Maňour, ČRo, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme