Sníh stále komplikuje dopravu, další napadne o víkendu

Česko čeká další příval sněhu. O víkendu ho má hlavně na horách napadnout skoro tři čtvrtě metru. To přinese i komplikace v dopravě. Sníh trápil i řidiče na Liberecku. Po poledni se tam ale situace uklidnila a podařilo se zprůjezdnit i silnice zablokované kamiony.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sníh stále způsobuje problémy v dopravě

Sníh stále způsobuje problémy v dopravě | Zdroj: ČTK

Liberečtí silničáři musí teď bojovat hlavně se silným větrem, který má na svědomí sněhové jazyky a zaváté silnice. Řidiči by proto měli dbát zvýšené opatrnosti a mít s sebou zimní výbavu.

Velké potíže čekaly řidiče na hlavním tahu z Prahy na Rozvadov. Dálnice D5 tam zůstala zablokovaná po smrtelné nehodě několik hodin. V současné době musí řidiči dávat pozor hlavně na uježděný sníh a sněhové jazyky.

Policie řešila na Jihlavsku desítky nehod a dopravu brzdily i kamiony uvízlé v kopcích. Silničáři měli napilno také v Krušných horách, kde napadlo přes třicet centimetrů nového sněhu. Jiří Němec ze Správy a údržby silnic Ústeckého kraje upozorňuje, že řidiči stále vyrážejí do hor bez potřebného vybavení.

„Jezdí na letních gumách, nemají s sebou lopatu, nemají řetězy. Nejsou připraveni na zimu, která je ve městech úplně jiná než tady nahoře v kopcích," říká.

Silnice III. třídy číslo 268/44 u Nové Huti na Českolipsku je zcela uzavřená. Dvě vozidla zde zůstala viset v závějích. Zapadlé kamiony blokují silnice u obce Noviny pod Ralskem nebo v Jablonném v Podještědí. Neprůjezdná je i silnice z Rynoltic na Hrádek nad Nisou. Sněžení má podle meteorologů pokračovat i v následujících hodinách.

Na horách přibude až 70 centimetrů

Na Vysočině od rána bouraly desítky řidičů. Nejhorší situace je na Havlíčkobrodsku. Velké problémy mají řidiči mezi Havlíčkovým Brodem a Štoky. Ve vrstvě sněhu plavou i řidiči v okolí Polné. Silný vítr vytváří sněhové jazyky a snižuje viditelnost.

Sněžit bude i o víkendu. Na horách má podle meteorologů připadnout až 70 centimetrů. Na severní Moravě bude sněžit i v nižších polohách. Navíc bude silně foukat a přechodně se oteplí, hrozí tedy sněhové závěje i padání sněhu a rampouchů ze střech. Těžký a mokrý sníh může v kombinaci se silným větrem lámat větve a stromy a poškozovat elektrické vedení.

Dobrou zprávou naopak je to, že se lidem na severozápadě Čech lépe dýchá. Už večer meteorologové zrušili signál upozornění na možnost výskytu smogové situace v Ústeckém kraji. Signál upozornění odvolali dnes ráno i pro Třinecko. Pro Ostravsko a Karvinsko ale signál regulace stále platí. Znečišťovatelé s platnými regulačními řády tak musí dodržovat ekologická opatření uvedená v těchto dokumentech. Zhoršení situace se v nejbližších hodinách neočekává.

Viktorie Hošková, Jan Piroch, Mariana Zapotilová, Veronika Němcová, Jana Uttendorfská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme