Stovky lidí se rozloučily s Milanem Paumerem

Pohřbu Milana Paumera, člena odbojové skupiny bratří Mašínů, se v poděbradském divadle zúčastnily stovky lidí i vysocí zástupci státu. Paumer zemřel předminulý čtvrtek, bylo mu 79 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohřeb Milana Paumera v poděbradském divadle Na Kovárně

Pohřeb Milana Paumera v poděbradském divadle Na Kovárně | Zdroj: ČTK

Obřad měl charakter evangelické bohoslužby. Bratři Mašínové na pohřeb nepřijeli - odmítají tuto zemi navštívit, dokud se nezmění zdejší, podle nich nedemokratické, poměry. Pohřbu se ale zúčastnila dcera Josefa Mašína Sandra a také sestra bratrů Mašínových Zdena.

Na pohřeb Milana Paumera přijel také premiér Petr Nečas, předseda Senátu Přemysl Sobotka a ministři Karel Schwarzenberg a Alexandr Vondra. Premiér označil Milana Paumera za odvážného a rovného člověka. Za nesprávný považuje výklad označující bratry Mašíny a Paumera jako kontroverzní postavy. Nikdo podle něj nemá právo je odsuzovat za to, že v čase nesvobody čelili režimu se zbraní v ruce.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Milanu Paumerovi jsme v Ozvěnách dne hovořili se Ctiradem Mašínem a televizní režisérem a scénáristou Martinem Vadasem.

„Jejich čin nesmí vymizet z naši paměti a až poslední boží soud Paumerův čin rozsoudí. Nám to nepřísluší,“ řekl premiér s tím, že je přesvědčen o tom, že Paumer před božím soudem obstojí.

Milan Paumer se v roce 1953 se spolu se syny generála Josefa Mašína, Ctiradem a Josefem, pokusil prostřílet na Západ. Při útěku zabili šest lidí - většinou policistů. Tři členy skupiny komunisté dopadli a popravili. Milan Paumer se ze Spojených států vrátil do České republiky v roce 2001. Zemřel minulý měsíc, ve věku 79 let - a podobně jako bratří Mašínové, kteří zůstali v Americe - až do konce obhajoval cenu, kterou si vyžádaly akce jejich skupiny. I kvůli tomuto postoji vícekrát neprošly návrhy na státní vyznamenání někdejších odbojářů.

Ztrácíme kamráda

„Ztrácíme v něm velmi dobrého kamaráda a spolupracovníka. Čeho já si na něm velmi vážím je věc, kterých se najde málo - Milan nebyl mluvka. Když se mu něco řeklo tak to u něj zůstalo. A tím se také stalo, že jeho rodina neskončila ve vězení,“ řekl Českému rozhlasu Ctirad Mašín z amerického státu Ohio.

O tom, že by uvažoval přijet na pohřeb Milana Paumera, ale Ctirad Mašín podle svých slov neuvažoval ani na chvíli. „ Protože je tady ten náš problém – v České republice se nezdá, že moc lidí s námi sdílí. Česko je jediná zem z bývalého východního bloku, která má ještě komunistickou stranu a komunisté jsou ve všech možných pozicích. Všechno se pak vykládá pod zorným uhlem komunistických zákonů,“ vysvětlil.

Činnost skupiny bratří Mašínů, která se v 50. letech postavila komunistickému režimu, a jejíž členové při útěku zabili šest lidí, je dosud hodnocena nejednoznačně. Někteří komentátoři jim vyčítají, že z jejich strany nezazněla lítost nad smrtí lidí, kteří jim stáli v cestě.

„Byla to válka, kterou vyhlásili komunisté. Jestliže se tehdy někdo našemu odboji postavil, neudělal ve svém zájmu příliš dobře. Občanská válka není totiž soudní jednání, kde se lidé hádají o slovíčka. Bylo to kdo z koho. Buďto my nebo oni,“ uvedl Mašín pro Radiožurnál.

Nikdy nikoho nezabil

S Milanem Paumerem se v posledních letech často stýkal televizní režisér, scénárista a kameraman Martin Vadas, který o činnosti skupiny bratři Mašínů natočil dokumentární film.

Na otázku, proč byl podle něj pan Paumer až do konce tak nekompromisní, pokud jde o okolnosti a oběti, které provázely jejich útěk z Československa, odpověděl:

„Myslím, že se to podařilo dobře vysvětlit Karlu Hvížďalovi, který se zabýval tím, jestli je možné o těch, kteří zemřeli, hovořit jako o obětech, zejména obětech činnosti Mašínů. Byli to totiž lidi, kteří se nějakým způsobem postavili na stranu režimu, kterému od roku 1993 let říkáme zločinný.“

Připomněl, že v Poděbradech visí plakáty s portrétem Milana Paumera, na kterých je napsáno ‘Vrah zůstane vrahem‘. „Myslím si, že je zločinné nazývat Milan Paumera vrahem a doufám, že to policie vyšetří. On nikoho nezabil, byl to velice citlivý a jemný člověk. Byl velmi empatický a měl zájem o starosti místních lidí,“ uvedl.

Katarína Brezovská, Zbyněk Zykmund, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme