Svět slaví Mezinárodní den nenásilí, akce budou i v Česku

Valné shromáždění OSN vyhlásilo 2. říjen Světovým dnem nenásilí. Tento den, přesně před 140 lety, se totiž narodil nejznámější zastánce nenásilí Mahátma Gándhí. Různé akce jsou připravené v Praze i dalších městech v České republice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Praze se budou u příležitosti startu Světového pochodu vypouštět thajské lucerny za mír

V Praze se budou u příležitosti startu Světového pochodu vypouštět thajské lucerny za mír | Foto: www.nenasili.cz/

Mahátma Gándhí celý život nenásilnou formou bojoval za nezávislost Indie na Velké Británii. Jeho filozofii následovali například Martin Luther King Jr. či Nelson Mandela.

"Kdyby se všichni řídili pravidlem nenásilí, tak by konflikty ve světě neexistovaly. Bohužel ale není na světě stát, kde by k násilí nebo bezpráví nedocházelo," uvedla na Rádiu Česko ředitelka české pobočky Amnesty International Dáša van der Horst.

Jednou ze zemí, které se v souvislosti s lidskoprávní tematikou skloňují nejčastěji, je Čína, která si v těchto dnech mohutnými oslavami připomněla výročí vzniku Čínské lidové republiky. Podle Dáši van der Horst došlo v 60leté perspektivě v Číně k určitému posunu, co se týče dodržování lidských práv.

Přehrát

00:00 / 00:00

2. 10. 2007 byl vyhlášen Světovým dnem nenásilí. Mluvíme s ředitelkou české pobočky Amnesty International Dášou van der Horst.

"Oproti éře předsedy Maa se sice situace zlepšila, nicméně pořád je to relativní, protože situace na poli lidských práv je stále velice špatná. Jako příklad může posloužit fakt, že každoročně se v Číně vykoná více poprav než ve všech ostatních zemích světa dohromady," uvedla.

Téma nenásilí je živé také v Evropě. Organizace Amnesty International ve své nové zprávě kritizuje poválečné vlády Bosny a Hercegoviny, které nedokázaly zajistit spravedlnost pro tisíce žen a dívek znásilněných během války v letech 1992-1995.

"Kritika spočívá v tom, že ani tolik let po válce nedošlo k pořádnému prošetření situace. A oběti, kterých se odhaduje 20 až 50 tisíc - číslo je tak vágní proto, že se ženám vystaveným násilí o tom špatně hovoří - doposud nedostaly žádné odškodnění. To přesně požadujeme - vyšetření a odškodnění," uvedla ředitelka.

Násilím trpí lidé zejména v Africe. Při střetech islamistických radikálů přišlo ve čtvrtek v Somálsku o život dvanáct lidí. AI poukazuje také na násilí páchaném na afrických ženách v uprchlických táborech.

"V Africe konflikty probíhají v mnoha lokalitách. Na severu se jedná o oblast Darfúru a konflikt se přelévá i do ČAD-u. A právě tam dochází k násilí na uprchlících, kteří s velkou nadějí utíkají do ČAD-u, ale ani tam nemohou žít. A jsou to zase především ženy, které jsou násilí denně vystavovány," upřesnila ředitelka.

Podle ní se situaci v afrických zemích nevěnuje v Evropě dostatečná pozornost. "Myslím ale, že je naše občanská povinnost poukazovat na bezpráví, které se tam děje. Druhá rovina je politická a důležité je, že jsou do oblasti konfliktů i do uprchlických táborů vysílány jednotky OSN či jiných organizací," uvedla van der Horst .

Českem projde světový Pochod za mír a nenásilí

U příležitosti Mezinárodního dne nenásilí startuje 2.října z Nového Zélandu Světový pochod za mír a nenásilí, ke kterému se připojilo i Česko. Hlavním cílem této historicky první celosvětové akce je požadovat globální jaderné odzbrojení, stažení vojsk z okupovaných území a aby se vlády zřekly války jako způsobu řešení konfliktů.

"Tento pochod startuje ve Wellingtonu na Novém Zélandu a během tří měsíců projde stovkou zemí, šesti kontinenty. 2. ledna 2010 pak skončí v Punta de Vacas v Argentině. Už nyní se ho účastní přes 2 500 organizací a tisíce osobností," přiblížila organizátorka pochodu v Česku Táňa Bednářová..

Do Česka dorazí Pochod zhruba za měsíc.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme