Tropická vedra se vrátila. Pozor na požáry a alkohol

Do Česka se vrátila tropická vedra. Některé kraje kvůli tomu už vyhlásily zákaz rozdělávání ohňů v lese. Přednosta kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Brno Jindřich Špinar pak připomíná, že by lidé v počasí, kdy teploty překročí třicetistupňovou hranici, měli hodně pít, chránit se před přímým sluncem, nepřepínat síly a vyhýbat se alkoholu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trávník u bazénů v Podolí během pracovního dne. O prázdninách bude opět obsazený prakticky do posledního místečka.

Trávník u bazénů v Podolí během pracovního dne. O prázdninách bude opět obsazený prakticky do posledního místečka. | Foto: Tomáš Adamec

„Toto teplé počasí vede ke sklonu k nízkému krevnímu tlaku a alkohol zase roztahuje cévy, takže také vede k nízkému tlaku. Může tak dojít k těžkému poklesu tlaku, až třeba ke ztrátě vědomí nebo mdlobě. V těchto vedrech by se proto určitě alkohol pít neměl. Daleko lepší jsou minerální vody s dostatkem iontů, především magnézia, draslíku, sodíku,“ radí Špinar.

Kvůli vedrům je ale také od soboty v Pardubickém kraji zakázáno rozdělávat v lese oheň, vjíždět na lesní a polní cesty s motorovými vozidly a odebírat vodu z požárních nádrží. Pardubický kraj vyhlásil zákaz na základě žádosti hasičského sboru.

„Protože za prvních sedm dní letošního července došlo na území Pardubického kraje již k pětačtyřiceti požárům. Z toho víc jak polovina byla v lesích a na polních porostech. Nebezpečí je opravdu již značné, proto Pardubický kraj učinil neprodleně tento právní akt,“ vysvětlil tajemník bezpečnostní rady kraje Aleš Boňatovský.

Zákaz rozdělávání ohňů v lese kvůli dlouhotrvajícímu suchu dnes vyhlásil také Královéhradecký kraj.

Zuzana Kopuletá, ak, Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme