Univerzita Karlova se znovu otevírá středoškolákům, nabízí jim přednášky o virech i penězích

Už v šestnácti letech někteří středoškoláci vědí, že chtějí být lékaři nebo novináři. Dvě stovky z nich se zapsaly na přednášky Juniorské univerzity. Ve svém volném čase budou sedět v posluchárně Univerzity Karlovy a poslouchat odborníky z oboru medicíny, práva nebo filozofie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vysokoškolští studenti

Vysokoškolští studenti | Foto: flickr.com, CC BY-SA 2.0, Gage Skidmore

„Když chci jít na medicínu, tak se mi to bude hodit,“ říká Anna, která by se jednou chtěla věnovat chirurgii. „Já bych taky chtěla směřovat na medicínu. Mně se líbí pomáhání lidem. To očividné, že někomu pomůžu,“ vysvětluje Martina, která Junior univerzitu také chválí: „Je to skvělá příležitost pro studenty střední školy.“

Studenti dostávají i indexy, i když dnes spousta vysokých škol ty papírové už vůbec nevydává. Junior univerzita se otevírá ve dvou zaměřeních, přírodovědně-lékařském a humanitně-společenském. „V každém zaměření budeme mít sto studentů,“ říká Milena Králičková, organizátorka Juniorské univerzity a prorektorka pro studijní záležitosti Univerzity Karlovy.

V Pardubicích už některým dětem skončily prázdniny. Do tajů vědy pronikají na Dětské univerzitě

Číst článek

Řada studentů chtěla navštěvovat oba bloky, ale pro veliký zájem už nebylo místo. Hned na začátku dostali zájemci i přesný program Juniorské univerzity. Mohou se těšit třeba na přednášky o neplodnosti, virech, penězích nebo významu znalosti práva.

V prosinci každý absolvent dostane diplom za účast. Žádné závěrečné zkoušky se neskládají. Účast na přednáškách středoškolákům nepřidá ani body navíc k přihlášce na Univerzitu Karlovu.

Karolinum | Foto: Public domain

„Myslím si, že je to tak správné, protože my ke svým uchazečům prostě přistupujeme tak, že si jsou všichni rovni,“ vysvětluje Milena Králičková.

Nejvíc zájemců je z Prahy a z okolí, část studentů chodí na přednášky dokonce už podruhé. Univerzita Karlova není jediná škola v Česku, která pořádá podobné akce.

Kromě přednášek pro středoškoláky nabízí některé organizace třeba i dětské univerzity zaměřené na žáky základních škol.

Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme