Útěk židovských dětí do pěstounských rodin v Dánsku připomíná výstava v Terezíně

Příběh Nicolase Wintona a českých dětí odvezených do Velké Británie je známý. Téměř zapomenutý je ale útěk židovských dětí z Čech do Dánska v roce 1939. Pěstounské rodiny v Dánsku zajistily a převoz zorganizovaly tehdejší české a dánské židovské organizace. Život se tak podařilo zachránit osmdesáti dětem z Prahy, Teplic nebo Plzně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Davidova hvězda, symbol židovského náboženství (Ilustrační snímek)

Davidova hvězda, symbol židovského náboženství (Ilustrační snímek) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Samozřejmě jsem znala příběhy Wintonových dětí, ale nikdy jsem neslyšela o tom, že by některé naše děti jely do Dánska,“ říká Judita Matyášová.

Novinářka z Prahy se o transportu dětí do Skandinávie dozvěděla náhodou v roce 2010. Od té doby pátrala v českých, dánských a izraelských archivech a oslovila také dánský tisk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor ČRo Jan Beneš zjišťoval podrobnosti o výstavě "Sophiina volba po česku" v Terezíně

„Speciálně v tom Dánsku jsem si řekla, zkusila bych to přes regionální noviny, přes ten region, kde ty děti prožily přes čtyři roky. Tam když to vyšlo v novinách, tak se ozvalo asi dvacet lidí, že si pamatují ty děti, že mají jejich dopisy, deníky“.

Juditě Matyášové se podařilo vypátrat třicet z osmdesáti dětí, kterým je dnes kolem devadesáti let. Velká část z nich žije v Izraeli, Spojených státech nebo Kanadě.

„Všichni, ač žijí už spoustu let daleko od domova, mluví téměř bezchybnou češtinou a všichni vzpomínají na ten původní domov.“

V roce 2012 se Juditě Matyášové podařilo zorganizovat setkání třiceti "dětí" v Izraeli. Viděli se opět po sedmdesáti letech.

Novinářka Judita Matyášová ve studiu Reginy | Foto: Eva Dvořáková

„Musím v tomhle směru citovat jednu paní, která má takový úžasný smysl pro humor a říkala: "No jaký to je, jako by nám bylo znova 16".

Podrobné osudy českých židovských dětí, kterým zachránila života cesta do Dánska a jejichž rodiče zemřeli během války v koncentračních táborech, představuje výstava v Malé pevnosti v Terezíně, která potrvá do konce března. Nese název "Sophiina volba po česku".

Na stejné téma vyšla kniha s názvem Přátelství navzdory Hitlerovi. A čtyři konkrétní příběhy bude vyprávět také připravovaný dokumentární film.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme