V Česku nevznikne veřejně přístupný registr pedofilů

Na internetu měl být už včera zveřejněn seznam osob, které byly v Česku odsouzeny za pohlavní zneužívání dětí. Registr ale nakonec nevznikne. Soukromá firma Centrální registr dlužníků, která s tímto podnětem přišla, od něj totiž ustoupila, a to kvůli konfliktům, do nichž by se zřejmě dostala se zdejšími orgány.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klávesnice. Ilustrační foto.

Klávesnice. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Zamýšlený projekt rozvířil živou diskusi a vyvolal značný odpor v odborných kruzích. Vážné výhrady k němu měli právníci, policie nebo Úřad na ochranu osobních údajů.

Zástupce zmíněné společnosti Jiří Jehlička v Ozvěnách dne řekl, že názor na užitečnost takového registru nezměnil. „Do dnešní doby se domnívám, že registr, který by evidoval rozsudky osob odsouzených za sexuální delikty, by byl vhodný.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu diskutovali Jiří Jehlička a Petr Weiss v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Od jeho spuštění podle svých slov upustil po diskusním pořadu v České televizi, kde na dané téma mimo jiné vystoupil advokát Sokol. „Který registr jako takový označil jako největší porušení Ústavy za dobu demokracie.“

„A při intervenci policie, která poslední dobou už vyvíjela aktivity, kde vyloženě už dopředu říkala, že bude postihovat jakékoliv účastníky, kteří se na registru podíleli, tak jsme zvážili ta rizika,“ vysvětlil důvody nespuštění registru Jehlička.

Dle expertů by seznam měla mít policie

Projekt veřejného registru sexuálních delikventů kritizoval například sexuolog Petr Weiss. Podle něj by šlo o kontraproduktivní záležitost.

„Pokud má takový registr chránit případné oběti trestných činů, tak je vysloveně z odborného hlediska kontraproduktivní. Protože by sloužil pouze k tomu, že lidé by pořádali veřejné hony nebo sociální lynče na lidi, kterým byl prokázán nějaký sexuální delikt. A tím pádem by jim znemožnil, nebo podstatně ztížil, v mnoha případech jejich sociální zařazení.“

„A my víme, že právě sociální adaptace, obnovení pracovních, sociálních, rodinných vazeb u našich pacientů je jedním z hlavních pilířů toho, že nebudou recidivovat,“ vysvětlil.

Weiss by byl ale osobně pro to, aby seznamy sexuálních delikventů měla k dispozici policie, protože by to mohlo pomoci ve vyšetřování podobných případů. Známý sexuolog zároveň přiznal, že policie nebo lékaři nemají dotyčné lidi, kteří už byli v minulosti trestáni za zneužívání dětí, dostatečně podchycené.

"U nás, žel, ten model ambulantní léčby nefunguje vždy, tak jak by měl. Takže se nedomnívám, že je to na optimální úrovni. Teď začal platit nový zákon, který po 2 letech vždy vlastně nutí jak lékaře, tak soudy, eventuálně prodlužovat tyto léčby a v případě, že léčba neplní svůj účel, ji prodloužit o další 2 roky místo toho, aby ji ukončili. Možná, že to bude fungovat lépe, ale to uvidíme až v budoucnu,“ uzavřel Petr Weiss.

mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme