V českých lesích se snížil objem kůrovcem napadeného dřeva

Kůrovcová kalamita většině lesů v Česku nehrozí. Potvrzují to čerstvá data Lesů České republiky. Státní podnik musel zpracovat o 34 procent kůrovcem napadeného dřeva méně než před rokem. Úbytku kůrovcem napadeného dřeva napomohlo letošní počasí. V lesích je také několik desítek tisíc takzvaných lapačů a lapáků, které mají za cíl stavy lýkožrouta smrkového snížit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horské smrčiny se na Šumavě

Horské smrčiny se na Šumavě | Foto: Ministerstvo životního prostředí

„Za celý rok zpracujeme asi 220 až 230 tisíc metrů krychlových kůrovcového dříví, takže se pomalu blížíme zpátky k základnímu stavu,“ říká Ladislav Půlpán z ředitelství Lesů České republiky Hradci Králové.

Pokles množství napadeného dřeva letos zaznamenali lesníci téměř po celé republice.

„Nemáme oblast, kde bychom měli výrazné problémy s kůrovcem, pouze na hranicích s Národním parkem Šumava, kde jsou stavy zhruba dvojnásobné než u Lesů České republiky,“ dodal Ladislav Půlpán.

Boj s kůrovcem v lesích ale nekončí ani v těchto dnech. Lesníci každý den kontrolují porosty a snaží se odhalit stromy, které kůrovec napadl.

Kůrovce také v těchto dnech likvidují v Krkonoších. Je to případ i Růžové hory, kde pomáhal s transportem zasaženého dřeva z nepřístupného terénu vrtulník.

Martin Pařízek, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme