V médiích sílí debaty o odsunu Němců po válce

V pondělí přijede do České republiky poprvé od zvolení do funkce německý prezident Christian Wulff. Přijíždí v době, kdy se v médiích stále debatuje o tom, jak bychom měli nahlížet na odsun sudetských Němců z Československa po druhé světové válce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odsun německých obyvatel

Odsun německých obyvatel

V rozhovoru pro Český rozhlas německý prezident hovořil o společné historie Čechů a Němců ve 20. století, ale i Evropy, a také o současných vztazích, které jsou dobré.

Nejvyšší představitel sudetských Němců Bernd Posselt nesdílí názor prezidenta Klause, že v české společenské diskusi roste asymetrie ve prospěch událostí po skončení druhé světové války. Posselt ale v rozhovoru pro Radiožurnál souhlasí s tím, že přístup k jednotlivým etapám soužití Čechů a Němců nesmí být vytržený z kontextu.

Naopak s prezidentem Václavem Klausem zcela souhlasí europoslanec za ODS Jan Zahradil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O odsunu sudetských Němců po druhé světové válce v Ozvěnách dne na Radiožurnálu.mp3

„Hovořím o tom i s pamětníky druhé světové války, s lidmi, kteří se opravdu zúčastnili protifašistického odboje, a kteří okupaci zažili na vlastní kůži. Ti to také tak cítí,“ řekl Jan Zahradil.

Podle něj mají pocit, že poválečné události během divokého odsunu se posuzují vytrženě z historického kontextu, při níž chybí časová souslednost, tedy co byla příčina a co byl následek. Domnívá se, že zejména starší lidé jsou z toho frustrováni.

„Upřímně řečeno nevím, jak něco jako je veřejná debata nebo veřejný prostor v tomto směru regulovat,“ reagoval historik Ondřej Matějka, který působí v hnutí proti xenofobii Antikomplex.

Dodal, že rozhodně není možné považovat odsun Němců za ojedinělou událost. „Podle mě to nikdo seriózní ani nedělá,“ řekl.

Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme