V Praze budou demonstrovat státní zaměstnanci

Dvacet tisíc lidí míří podle odborů do Prahy na demonstraci proti snižování platů ve státní správě. Většinu na Palachově náměstí budou nejspíš tvořit policisté, hasiči a zdravotníci. Odborářům se nelíbí záměry vlády snížit objem prostředků ve státní správě o deset procent. Podstatná část úspor by podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí měla jít z tarifní složky mzdy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stávka odborářů

Stávka odborářů | Foto: Jan Rosenauer

Celkem na demonstraci přislíbilo účast 19 odborových svazů a občanských iniciativ. Kromě hasičů a policistů na demonstraci dorazí i vojáci, zaměstnanci vězeňské služby, soudů, školství, zdravotnictví nebo dopravy. Scházet se začnou v půl jedenácté na Letné, odkud průvod v 11:45 vyrazí kolem ministerstva vnitra a Úřadu vlády na Palachovo náměstí, kde se od 13 hodin uskuteční samotná demonstrace.

Většina účastníků si na demonstraci bere dovolenou nebo neplacené volno. Účastí na akci vyjádří svůj nesouhlas s plánovanými škrty v rozpočtu ministerstva vnitra.

Předsedkyně odborového svazu státních organizací Alena Vondrová pokládá protestní akci za velmi důležitou.

„Vytvořili jsme prostor pro zaměstnance veřejných služeb a správy, aby mohli veřejně projevit svůj názor na snižování platů, na změnu systému odměňování a zejména na škrty v některých resortech, které fakticky povedou ke snížení kvality a dostupnosti veřejných služeb a veřejné správy jako správy státu,“ řekla Alena Vondrová.

Vláda právo odborů na stávku respektuje, ustoupit jim ale nehodlá. Proto se dají, jak potvrdil předseda policejních odborů Milan Štěpánek, čekat po dnešní demonstraci další protesty.

Věra Pfeifferová, Eva Rajlichová, Zbyněk Zykmund, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme