V Praze protestují ochránci zvířat proti krutému zacházení s kapry

Na necitlivé zacházení s kapry upozorňují s příchodem vánočních svátků ochránci zvířat. Na Náměstí Republiky na Praze 1 se koná happening iniciativy Vánoce bez násilí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aktivisté iniciativy Vánoce bez násilí předstírají zabíjení psů, aby poukázali na to, že kapr může trpět a cítit bolest stejně jako domácí mazlíček.

Aktivisté iniciativy Vánoce bez násilí předstírají zabíjení psů, aby poukázali na to, že kapr může trpět a cítit bolest stejně jako domácí mazlíček. | Zdroj: ČTK

Ochránci zvířat protestují proti zabíjení kaprů tím, že „jako“ nabízejí kolemjdoucím vánočního psa. Aktivisté vycházejí z toho, že kdyby se jako kapři zabíjeli na ulici také psi, tak by to lidi určitě nějakým způsobem zasáhlo. Pokud jde o rybu, v tomto případě kapra, tak se podle aktivistů nad tím ani nepozastavují.

Reakce kolemjdoucích na protest proti zabíjení vánočních kaprů jsou spíše zdrženlivé, někteří lidé reagují až podrážděně, ne-li agresivně.

„Odezvy byly různé jako při každé provokativní akci, od agresivních reakcí až po reakce, které byl velice příznivé a vyjadřovaly nám podporu,“ potvrdil zástupce iniciativy Vánoce bez násilí Marek Voršilka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zástupce iniciativy Vánoce bez násilí Marek Voršilka v Ozvěnách dne Radiožurnálu.mp3

Akce se konala koordinovaně také v Polsku a na Slovensku, včetně letáků pro zahraniční turisty. Marek Voršilka soudí, že reakce lidí na ni byla přibližně stejná jako v Praze.

Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna jsou nicméně předpisy koncipovány tak, aby jatečná zvířata při usmrcování netrpěla. Zakázáno je třeba zbavovat ryby šupin zaživa, nesmí se jim dávat prsty do žaber nebo do očnic.

Státní veterinární správa doporučuje zákazníkům nechat si kapra zabít a vykuchat hned při koupi, protože kapr je chovaný na vánoční stůl. Je zbavený přebytečného tuku a další prodlužování tohoto stavu je nežádoucí, stejně jako opětovné uložení kapra do vody.

Květa Moravcová, Veronika Sedláčková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme