V Praze se sešli odpůrci sexuální výchovy

Začátek školního roku křísí témata, která přes prázdniny trochu usnula. V Praze se dnes sešli odpůrci zavádění sexuální výchovy do škol. Nelíbí se jim, že by o citlivých tématech měly děti mluvit jinde než v rodinách. Vlnu pobouření několika občanských sdružení i české biskupské konference vyvolala příručka sexuální výchovy, kterou nechal ministr školství v polovině prázdnin raději stáhnout z internetu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Účastnice demonstrace, kterou proti zavádění sexuální výchovy do škol uspořádala 1. září v Praze iniciativa Akce D.O.S.T.

Účastnice demonstrace, kterou proti zavádění sexuální výchovy do škol uspořádala 1. září v Praze iniciativa Akce D.O.S.T. | Zdroj: ČTK

„Zdá se nám, že ona příručka sexuální výchovy zasahuje nepřípustným způsobem do kompetencí rodičů. Nelíbí se nám, že stát zasahuje do výchovy dětí. Toto téma by mělo být probíráno především v rodinách, i když můžeme diskutovat o tom, jak se jím zabývat i ve školách,“ říká člen Výboru na obranu rodičovských práv a účastník dnešní demonstrace David Loula.

Přehrát

00:00 / 00:00

V problematice sexuální výchovy se na Radiožurnálu názorově střetli člen Výboru na obranu rodičovských práv David Loula a spoluautorka příručky pro sexuální výchovu Lucie Jarkovská

„Sexuální tématika je velmi citlivá, intimní a důvěrná oblast. V naší zemi neexistuje žádný obecně přijímaný model nebo pohled na etická a morální témata. Pohled příručky je zcela konkrétní a je předkládán jako fakt. S touto koncepcí mnoho lidí nesouhlasí a proto nelze příručku plošně předložit všem dětem na základních školách,“ pokračuje Loula.

„Rozhodně si nemyslím, že se jedná o nějaký zásah do rodičovských práv. Rodiče samozřejmě mají právo morálně vychovávat svoje děti v určitém morálním přesvědčení a v demokratické společnosti je morálních stanovisek opravdu hodně. Je to právě určitá role školy představit různá morální hlediska, vychovávat k toleranci, například k odlišnostem v sexuálních preferencích a velké škále dalších témat,“ nesouhlasí s odpůrci sexuální výchovy na školách spoluautorka příručky pro sexuální výchovu Lucie Jarkovská.

„Sexuální výchova ve škole není rozhodně o tom někoho, kdo má určité morální stanovisko, přesvědčit, aby ho změnil.“

O sexu až na střední škole

„Dále si myslíme, že je velmi předčasné informovat o těchto věcech děti na prvním stupni. Na středních školách si podobná témata dokážeme představit například formou nějakých přednášek, především ale trváme na tom, že je to rodinné téma. Rodiče sami dokáží zhodnotit vyspělost svého dítěte a dokáží mu tyto věci nejlépe vysvětlit,“ uvádí David Loula.

„Kdy se mají děti do problematiky začít zasvěcovat je otázkou. Dnes je to podle odborníků tehdy, když se děti začínají ptát. A děti se ptají od chvíle, kdy si osvojují jazyk. Samozřejmě, že se nejprve ptají v rodině, ale může se na to narazit i ve škole a nemusí jít o nějakou hodinu sexuální výchovy. Proto je velmi důležité, aby vyučující na 1. stupni věděli, jak s tímto tématem naložit a určité informace v citlivé a kultivované formě dětem podávali,“ myslí si Lucie Jarkovská.

„Podle nás by bylo nejlepší předávat potřebné znalosti a dovednosti rodičům. Například formou nějakých projektů, v rámci kterých by se rodiče učili, jak podobné informace předávat svým dětem,“ dodává Loula.

Veronika Sedláčková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme