Ve sněmovně se bude řešit roztržka Kalouska a Ratha

Mandátový a imunitní výbor se dnes bude muset zabývat urážkami, které zazněly ve sněmovně. Ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) totiž došla trpělivost s výpady poslance za ČSSD Davida Ratha. Ten Kalouska při nedávném jednání Poslanecké sněmovny nařkl z toho, že pravděpodobně není úplně střízlivý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath a Miroslav Kalousek. (Koláž ČRo)

David Rath a Miroslav Kalousek. (Koláž ČRo) | Foto: Tomáš Adamec

Ministr financí navrhl mandátovému výboru, aby zahájil s Rathem disciplinární řízení a udělil mu pokutu ve výši jednoho platu, tedy necelých šedesát tisíc korun. Výbor rozhodne, jakým způsobem se s tímto návrhem vypořádá, verdikt prý zatím rozhodně nepadne.

Sám David Rath tvrdí, že na svém tvrzení stále trvá. „Jsem zvědav, jak poslanci ne-lékaři mandátového imunitního výboru budou rozhodovat o mém konstatování, protože já to beru jako konstatování, ne žádnou urážku, že pan Kalousek byl opilý,“ řekl Rath.

Ministr Kalousek tvrdí, že k podání stížnosti ho vedly hned dva důvody. „Jistý styl chování, který charakterizoval minulou sněmovnu, by v téhle sněmovně už být nemusel. A ten druhý důvod, poměrně zásadnější, je pozice ministra financí, správce státní pokladny,“ řekl Kalousek.

„A já jsem také uvedl, že jsem veden péčí řádného hospodáře, neboť podle §18 jednacího řádu, jsou výnosy z pokut příjmem státního rozpočtu. A já jsem povinen naplňovat příjmy státního rozpočtu, kudy chodím,“ poznamenal ministr financí.

Podlé šéfa výboru Jeronýma Tejce z ČSSD nicméně dnes není možné čekat verdikt. Členové výboru totiž nejprve musí rozhodnout, jakým způsobem se se stížností vůbec vypořádat.

„Především si tedy bude klást otázku a myslím, že bude kladena celému výboru, jak ověříme pravdivost nebo nepravdivost výroku Davida Ratha, protože na tom celém to stojí. Zpětně jistě kontrolu alkoholu provádět nelze,“ podotkl Tejc.

Lucie Husárová 1, Alice Kottová, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme