Velká voda znovu ohrožuje některé obce na severu Čech

Vytrvalé deště dál zvedají hladiny řek na severu Čech. Třetí stupeň povodňové aktivity platí na čtyřech místech, na Smědé a Řásnici na Frýdlantsku, na Mandavě ve Varnsdorfu a stupeň ohrožení hlásí Ploučnice ve Stráži pod Ralskem. Úřady preventivně evakuovaly obyvatele obce Víska nedaleko Frýdlantu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řeka Smědé mezi obcemi Černousy a Boleslav

Řeka Smědé mezi obcemi Černousy a Boleslav | Zdroj: ČTK

Řeka, která normálně dosahuje jen čtyřiceticentimetrové výšky, vystoupala ve Vísce, která spadá pod obec Višňová, na 250 centimetrů a teče rychlostí 101 metrů krychlových. Podle starostky Višňové Marie Matuškové je evakuace preventivní. Padesát lidí bude bydlet v místní mateřské škole a v tělocvičně základní školy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starosta Hrádku Martin Půta a náměstek libereckého hejtmana pro dopravu Martin Sepp v odpoledních Ozvěnách dne

Starostka varuje, že by do Višňové nikdo neměl jezdit, protože voda zaplavila silnice v okolí. Voda zalila silnice v Černousích, v Horní Libchavě a v Rousínově. Ohroženy jsou i další silnice, na kterých se po minulé povodni provedly provizorní úpravy tak, aby byly sjízdné.

„V Heřmanicích máme provizorní most, který je momentálně podemletý, takže ty komunikace, které nebyly finálně opraveny, jsou nejvíce ohroženy," říká náměstek pro dopravu Libereckého kraje Martin Sepp.

Lidé ve Višňové nervózně postávají před domy nebo chodí pozorovat řeku, která normálně dosahuje jen čtyřiceticentimetrové výšky. „Jak zaprší, tak člověk už má strach, to v něm zůstane. Nikdy bych nevěřil, že budeme mít vodu v domě, jsme 200 metrů od řeky,“ říká jeden z obyvatel vesnice.

Řeka Smědá by podle předpovědi měla kulminovat dnes v noci nebo nad ránem.

Nise zbývá 30 centimetrů

V Hrádku nad Nisou se vylila z břehů řeka Nisa, zatím teče po lukách, které byly pro tyto situace určeny, obytné domy zatím zasaženy nejsou. Hasiči i policisté jsou v pohotovosti a čekají, co se bude dít dál. Do třetího stupně zbývá řece 30 centimetrů, pak by byly ohroženy i první domy.

Lužická Nisa se v Hrádku nad Nisou vylila z břehů | Foto: ČTK

„Pokud bude pršet celou noc, tak se obáváme, že bude stoupat. Do kritického stavu nám zbývá 170 centimetrů. Evakuovat obyvatele z jejich domovů budeme, až to bude opravdu nevyhnutelné," říká starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta.

Během odpoledne tu místní napytlovali asi tisíc pytlů písku, které byly rozvezeny do lokalit, které jsou nejníže a nejblíže u vody.

Jedním z ohrožených míst Libereckého kraje je také město Frýdlant. Podle jeho starosty Dana Ramzera není prognóza příznivá, přes noc by mohlo napršet až 35 milimetrů srážek. Přímo ve Frýdlantu ale evakuace bezprostředně nehrozí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starosta Frýdlantu Dan Ramzer

„Celou noc máme stav bdělosti a čekáme co řeka udělá. Také hasiči mají pohotovost, já neopouštím radnici, celou noc budeme sledovat stav vody a informovat obyvatele, média a řízení Libereckého kraje,“ řekl starosta Ramzer.

Frýdlant postihly záplavy už začátkem srpna a lidé podle něj reagují zvyšování hladin velice podrážděně. „Mají toho plné zuby. Od povodní na začátku srpna nebylo týden hezké počasí, které potřebují na vysoušení, ale není jim dáno,“ uvedl Ramzer.

Zatopené sklepy ve Varnsdorfu

Po vytrvalých deštích hrozí povodně také na Děčínsku. Přímo v Děčíně voda z Ploučnice zaplavila dvě ulice. Stavu ohrožení dosáhla řeka Mandava ve Varnsdorfu a zaplavila tam několik sklepů. Potíže dělají potoky, které do Mandavy tečou.

Voda zatím natekla do zahrad a pracovníci technických služeb museli u jednoho potoka odbagrovat nánosy bahna. Hasiči a dobrovolníci u ohrožených domů staví provizorní hráze z pytlů s pískem.

Potíže na Děčínsku také dělá řeka Kamenice v Hřensku, kde je zatím zatopena silnice u hotelu Praha. Hotel je ale po srpnových zátopách prázdný. V Děčíně jsou neprůjezdné dvě ulice u Ploučnice. Jak Děčín, tak Benešov čekají, co teprve udělá velká voda, která se Ploučnicí žene ze Stráže pod Ralskem.

Pršet bude celou noc

Vody napadlo na Liberecku za dva dny skoro 80 milimetrů. „To je takové množství, že to půda není schopná pojmout. Většinou za celé září naprší 60 až 70 milimetrů a teď bylo toto množství na některých místech překročeno během dvou dnů,“ vysvětlil současné problémy meteorolog Jan Šrámek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Marián Sandev z Českého hydrometeorologického ústavu

Prognóza meteorologů na noc není dobrá. Přestat pršet by mělo až zítra během dopoledne. Tak ničivé povodně jako letos v srpnu by ale přijít neměly.

„Srážky trvalého charakteru se budou vyskytovat hlavně v severní polovině Čech. Ve druhé polovině noci se celé srážkové pásmo bude zvolna pohybovat k jihu a trvalé srážky budou na severu ustávat zítra během dopoledne. Odpoledne tam očekáváme už jen občasné přeháňky. Na ostatním území budou srážky ustávat v průběhu odpoledne,“ řekl Marián Sandev z Českého hydrometeorologického ústavu.

„Do zítřejšího dopoledne očekáváme se na severu území 20 až 35 milimetrů srážek. Hladiny řek tam budou kolísat kolem třetích stupňů povodňové aktivity nejméně do rána. Na řece Mrlině ve Vesci je nutno počítat s dosažením nejvyššího stupně už v nočních hodinách. Na celém toku Jizery očekáváme dosažení druhého stupně povodňové aktivity,“ dodal meteorolog Sandev.

Igor Maňour, Josef Suk, Ondřej Černý, Dagmar Cestrová, Veronika Sedláčková, Jan Richter, Eva Malá, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme