Vnitřní systém České pošty zřejmě postihl velký útok hackerů

Česká pošta čelí rozsáhlému útoku na svůj vnitřní počítačový systém. Informaci přinesly jako první Lidové noviny. Podle společnosti je nefunkční systém podávání on-line hromadných objednávek, zřejmě ho napadli hackeři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta. Ilustrační foto.

Česká pošta. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Jak Radiožurnálu řekl Ivo Mravinac z České pošty, první útoky začaly už v pondělí. Desítky specialistů pošty i jejích dodavatelských IT firem se teď snaží problém odstranit.

„Vypadalo to, jako kdyby si někdo prostředí testoval. Opravdový problém začal až dnešního rána, přetrvával celý den a do této chvíle aplikace spuštěna není. Považujeme to za hodně nepříjemnou závadu,“ uvedl Mravinac.

Na webovou adresu aplikace přicházejí tisíce fiktivních požadavků z dynamicky se měnících adres. Podle Mravinace počítače zaznamenaly šest tisíc útoků za sekundu. Jestli jde skutečně o útok hackerů, mluvčí nepotvrdil.

„Zatím mohu potvrdit jen to, že Česká pošta má opravdu velký problém s on-line aplikací, která je určena pro firemní zákazníky. Pro Českou poštu je to stejně nepříjemné jako pro ně, protože zatímco oni mají problémy s tím, že nemusí tak rychle odbavit svoje zásilky, pošta zase může přijít dočasně o své velké zákazníky,“ dodal Mravinac s tím, že běžných zákazníků by se problém neměl dotknout.

Hromadná on-line podání využívají stovky firem, například internetových obchodů, které poštou v současné předvánoční nákupní horečce posílají tisíce balíků denně. Zatím není jasné, kdy bude služba obnovena. Česká pošta také pravděpodobně podá trestní oznámení na neznámého pachatele.

Martin Hromádka, Šárka Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme