Voda opadává. Je třeba každé ruky

Povodňová situace se pomalu uklidňuje. Živel má na svědomí tři lidské oběti. Původně se sice mluvilo o pěti, ale u dvou se nedá potvrdit přímá souvislost se záplavami. Tři lidé zemřeli v Lindavě, Raspenavě a Dolní Libchavě, další tři lidé se pohřešují. Voda pomalu opadá a lidé se pouští do uklízení a sčítání škod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obhlížení škod

obhlížení škod | Zdroj: ČTK

Krizový štáb Libereckého kraje upřesnil počet obětí záplav. Potvrzeni jsou tři mrtví - v Lindavě, Raspenavě a Dolní Libchavě, tři jsou nezvěstní. Zaplavené oblasti potřebují každou pomocnou ruku. Fungují hasiči, pomáhá armáda a pomoc už připravují také humanitární organizace. V současné době se všechny neziskové organizace radí o společném postupu. Koordinátorka humanitární organizace ADRA Tereza Svobodová Radiožurnálu potvrdila, že v této chvíli nabírají dobrovolníky.

V pondělí se mimořádně sejde vláda a bude jednat o pomoci krajům, které o víkendu postihly záplavy. Ve středu pak bude kabinet jednat o uvolnění dalších prostředků na pomoc postiženým regionům. Postižené oblasti na Liberecku navštíví dnes odpoledne prezident Václav Klaus.

Postižené Děčínsko

Špatná situace panuje na ústí Kamenice do Labe v Hřensku. Velká část obyvatel Hřenska už byla evakuována, třetina obce je zatopena. Starosta Hřenska Josef Černý popisuje tamní situaci jako kritickou. Každá pomoc je a bude vítána: „Teď potřebujeme ruce!“

Humanitární organizace ADRA pomáhá v zaplavených oblastech:
Číslo účtu 4028 4028/0300, variabilní symbol 391
Dárcovská sms Nadace ADRA ve tvaru DMS ADRA zaslaná na telefonní číslo 87777
Krizová povodňová linka je v provozu na telefonním čísle +420 731 70 50 02
a na emailu povodne@adra.cz.
Ponáhá také Český červený kříž - pomoc je v tuto chvíli financována z Fondu Humanity ČČK.

Neustávající déšť zvedl hladiny i na Děčínsku. Zaplaveno je tam až 500 domů. Řada vesnic je odříznuta od okolního světa. Živlem postižené jsou části Děčína, Varnsdorfu, Rumburka, České Kamenice a minimálně deset vesnic, zejména na řece Kamenici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starosta Hřenska Josef Černý popisuje tamní situaci jako kritickou

Na Liberecku, Českolipsku a Děčínsku stále platí kalamitní stav, vyhlášený energetickou společností ČEZ. Počty lidí bez proudu se sice snižují, na mnoha místech se ale objevují nové poruchy, a tak je situace v podstatě stále stejná. Podle mluvčí ČEZu pro severní Čechy Soni Holingerové mají opraváři největší problémy s nesjízdnými silnicemi. Do postižených regionů míří v těchto chvílích posily, na mnoha mástech navíc voda opadá, a tak se budou moci technici snáze dostat k poruchám. Aktuální informace o dopravní situaci můžete zjišťovat na speciální stránce našeho webu.

Vlaky v Libereckém kraji stále nejezdí vlaky na čtyřech tratích. Jsou zaplavené , stejně jako místní silnice a proto není možné zajistit ani náhradní autobusovou dopravu.
Jedná se o tratě Raspenava - Bílý Potok pod Smrkem, Frýdlant v Čechách - Jindřichovice pod Smrkem, Liberec - Varnsdorf přes německou ŽItavu a Liberec-Černousy.
Náhradní autobusová doprava je zajišťována pouze v úseku Liberec - Mníšek u Liberce a zpět.

Povodně už v České republice způsobily milionové škody. Vláda je ale připravena pomoci. Podle premiéra Petra Nečase bude chtít vláda zasáhnout tak, aby lidé mohli co nejrychleji obnovit normální život.

Město Rumburk žádá své občany o spolupráci při odstraňování škod způsobené záplavami. Postižení občané potřebují desinfekční prostředky, hygienické prostředky, košťata, gumové rukavice, lopaty a balenou pitnou vodu. Věci se shromažďují na Dobrovského náměstí v budově hasičské zbrojnice.

Milan Kopp, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Jana Gulda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme