Vondra nařídil prověrky všech kontraktů pro armádu

Ministr obrany Alexandr Vondra zahájil systémové změny na ministerstvu. Chce prověřit uzavřené, dojednávané i chystané kontrakty a nařídil také forenzní audity. Reaguje tak na informace Mladé fronty Dnes, podle kterých měl náměstek Jaroslav Kopřiva domlouvat spolu s lobbistou Josefem Jindrou provizi za stamilionový nákup minometů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexandr Vondra

Alexandr Vondra | Foto: Vendula Kosíková

Alexandr Vondra (ODS) novinářům řekl, že o nákupu minometných transportérů nic nevěděl. Nákup prý neplánoval a takový obchod nebyl ani v akvizičním plánu bývalého vedení ministerstva obrany.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tiskovou konferenci na ministerstvu obrany sledoval reportér Zbyněk Zykmund

Se službami Kopřivy ministr podle svých slov nepočítal, ale po informacích, se kterými přišla Mladá fronta Dnes, musel náměstka okamžitě odvolat:

„Je třeba té chobotnici, která se dostala i do vysokých pater české politiky, konečně useknout chapadla.“

Celá záležitost je podle Vondry důsledkem léta budovaných vztahů mezi lidmi v resortu a různými prostředníky, které armáda při svých nákupech využívala.

Kontrola se zaměří hlavně na prostředníky

Kromě Kopřivy ministr odvolal i ředitele sekce správy majetku Jiřího Krále. Vytvořil novou funkci generálního sekretáře, kterým se stal Jan Vylita. Ten přichází na ministerstvo obrany z auditorské firmy PricewaterhouseCoopers, kde vyšetřoval podvody, manipulace a střety zájmů.

Podle Vondry jde o první systémové změny na ministerstvu. Nařídil také zkontrolovat veškeré kontrakty v sekci vyzbrojování, hlavně opak ty potenciálně problematické, tedy uzavírané přes prostředníky:

„V první fázi půjde o ty prováděné přes prostředníky a týkající se informačních systémů.“

Ministerstvo navíc provede hloubkový audit v organizačních útvarech ministerstva obrany, především v těch, které mají na starosti armádní majetek. Audit provedou dvě renomované auditorské firmy, dodal Vondra.

Kontrola poslanců

„Otázkou kolem tohoto obchodu je také to, zda vůbec naše armáda tyto minomety potřebuje. Zdá se mi, že prioritní je ten obchod a teprve potom se hledá uplatnění pro to, aby to ti vojáci někde využili. Neumím si představit, kde by naše vojenské složky tyto minomety využily, protože pokud vím, ani v Afghánistánu to není možné,“ říká František Bublan, poslanec ČSSD a předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost.

Podle Bublana je veřejná kontrola nedostatečná: „Pokud vím, sněmovní výbor pro obranu a bezpečnost se nákupy příliš nezabýval, respektive k nim neměl přístup. Řešil pouze kontrakty, které již proběhly a to už bylo pozdě. Jednalo se například o Pandury a jiné zbraně.“

Přehrát

00:00 / 00:00

obrana.mp3

„Přimlouvám se pro to, aby měl výbor mnohem větší pravomoci a mohl se podílet na chystaných nákupech. Aby k tomu mohl vydat nějaké stanovisko. Mohl by se také zabývat vývozem zbraní,“ dodává Bublan.

Zkorumpované ministerstvo

„V rámci resortu ministerstva obrany se v průběhu dlouhých let objevuje celá řada různých podezřelých indicií, že tam ke korupci dochází. Pouze chyběl jasný důkaz, který nyní noviny v podobě zveřejněného rozhovoru přinesly. A je velmi smutné, že stát nedokáže sám sebe v dostatečné míře ochránit proti korupci a je nutná takováto práce investigativních novinářů,“ komentuje aféru ředitelka protikorupční organizace Růžový panter Iveta Jordanová.

„Z toho, co bylo zveřejněno, se domnívám, že pro Jaroslava Kopřivu to nebylo nic výjimečného a zřejmě bylo na jeho denním pořádku řešit takovéto věci,“ domnívá se Jordanová.

„Veškeré audity a kontroly, které jsou nyní na ministerstvu uplatňovány, by měly být pro ministry jakýmsi vodítkem, aby si ověřili, kde jsou největší problémy, ať již ekonomického nebo bezpečnostního charakteru. Záleží především na politické vůli věc řešit,ů podotýká Iveta Jordanová.

Martin Hromádka, Zbyněk Zykmund, Veronika Sedláčková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme