Vondra ustanovil komisi pro práci na vizi vývoje armády

Nová vize české armády, reorganizace, úspory, možná i propouštění - to všechno má obsahovat takzvaná Bílá kniha. Tým odborníků, který na ní bude pracovat, dnes představí ministr obrany Alexandr Vondra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vojáci s raketometem

Čeští vojáci s raketometem | Foto: 601. skupina speciálních sil

Podle něj mají být ozbrojené síly přiměřené velikosti státu. Kvůli nutným úsporám tak připouští omezení například tankistů nebo dělostřelců. Do týmu ministr pozve vojáky, civilní experty a také zástupce opozičních stran.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změnách v armádě mluvil ve Světě o desáté náměstek generálního tajemníka NATO pro obrannou politiku Jiří Šedivý

V čele bude stát náměstek generálního tajemníka NATO pro obrannou politiku a plánování Jiří Šedivý. Ten Rádiu Česko řekl, že bude chtít šetřit a snížit administrativu a byrokracii:

„Velký důraz budeme klást na zavedení průhledného, standardního karierního řádu, aby nám vojáci neutíkali, abychom měli možnost nabídnout kariéru s jasně definovanými kritérii.“

Střednědobý výhled

Ministr obrany Alexandr Vondra v Ozvěnách dne zdůraznil, že vize má mít střednědobý charakter. „Na jedné straně je poslání armády z ústavy, za druhé její nasaditelnost na zahraničních misích a za třetí naše ekonomické možnosti.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O změnách v armádě mluvili v Ozvěnách dne Ministr obrany Alexandr Vondra a poslanec za ČSSD Jeroným Tejc

Podle něho půjde i o zbavování se nepotřebného majetku i o optimalizaci struktur velení a řízení armády. „Výsledky práce komise, odborného panelu chci v první čtvrtině příštího roku,“ řekl Vondra.

Poslanec za ČSSD Jeroným Tejc v Ozvěnách dne ocenil, že se vedení obrany bude zabývat armádní vizí. „Osobně bych spíše šetřil v oblasti misí a dokážu si představit úspory v rámci celého resortu tak, abychom se lépe zapojili do struktur NATO a zbytečně nebudovali jednotky, které mohou být doplněny aliančními systémy a nevznikala tak zbytečná duplicity,“ poznamenal Tejc.

Kvůli plánovaným úsporám se příslušníci armády chtějí účastnit demonstrace organizované policejními odbory 21. září.

Milan Kopp, Monika Rybáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme