Začíná lyžařská sezóna. České skiareály patří k nejlevnějším v Evropě

Češi mohou doma lyžovat nejlevněji v celé Evropě. Alespoň pokud si vystačí s menšími tuzemskými lyžařskými středisky. Vyplývá to z průzkumu sítě Evropských spotřebitelských center, do kterého se zapojilo 199 lyžařských areálů ve 20 evropských zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na sjezdovce (ilustr. obr.)

Na sjezdovce (ilustr. obr.) | Foto: Radana Schaeferová

Průzkum sítě Evropských spotřebitelských center porovnával především cenové balíčky a ceny skipasů s tím, jak velké a jak dobře lyžařsky vybavené které středisko je, bez ohledu na případnou dobu čekání u vleků. A podle tohoto srovnání dopadla Česká republika jakožto lyžařská země velmi dobře, říká ředitel Evropského spotřebitelského centra pro Českou republiku Tomáš Večl.

„Především pak z pohledu výkon/cena. Zejména ve srovnání malých lyžařských areálů vyšly ty české jako poměrně levné. Pro rodinné lyžování to bude velice zajímavé. Jeden z nejlevnějších resortů z celé studie se ukázal Ski areál Klíny, kde šestidenní skipas ne jednoho dospělého vyšel v přepočtu na 40 euro, což je ve srovnání například s rakouskými centry téměř o polovinu méně,“ uvedl pro Rádio Česko Večl.

Cenově výhodné je podle průzkumu Evropského spotřebitelského centra také třeba lyžování na Klínovci v Krušných horách nebo na Pěnkavčím vrchu v Krkonoších. Naopak vyhlášená větší česká lyžařská střediska jako například Harrachov nebo Špindlerův mlýn jsou se svou alpskou konkurencí cenově mnohem méně konkurenceschopná.

Harrachov třeba lyžařům nabízí devět kilometrů sjezdovek a lyžaři za jejich denní sjíždění zaplatí 590 korun. Průměrná cena v lyžařských areálech se sjezdovkami do deseti kilometrů je v Evropě mnohem nižší, pohybuje se kolem 20 eur, tedy zhruba 420 korun na den. Dobří lyžaři proto čím dál častěji vyjíždějí do zahraničí.

Nejdražší je Švýcarsko

Největší lyžařské resorty jim nabízí především Francie a Švýcarsko. Ve Švýcarsku leží mimochodem úplně nejdražší lyžařské středisko v Evropě, kterým je Svatý Mořic, kde cena denního skipasu dosahuje více než 1400 korun, za to ale nabízí lyžařům na 350 kilometrů sjezdovek. Populární jsou také francouzská Tři údolí nebo rakouské ledovce jako Kaprun či Stubai. Andreas Herrmann, koordinátor celého průzkumu z Evropské spotřebitelská centra v Rakousku prozrazuje, které resorty považuje ze evropské třešničky na dortu po vyhodnocení údajů on.

„Například ve Francii je to Sir Chevalier nebo Les Deux Alpes, ve Španělsku pak Sierra Nevada, v Itálii Dolomiti Superski. V Rakousku patří mezi špičky například Alberg, Ischl. Pokud chcete spojit lyžování s lázeňským pobytem, mohu doporučit Bad Gastein, kde jsou k dispozici horké termální prameny stejná jako například v Kaprunu. Pro mladé lidi, kteří se chtějí bavit je dobrý třeba Schladming nebo Saalbach, protože právě v těchto střediscích se konají během zahajování sezóny velké společenské akce,“ řekl Hermann.

Exotické destinace

V Evropě se dá ale lyžovat i na poměrně neobvyklých místech, dodal Andreas Hermann:

„Například na Kypru je příjemné lyžařské středisko ve výšce 2000 metrů, které nabízí čtyři různé vleky a řadu sjezdovek. Poměrně velká lyžařská střediska jsou také ve Španělsku, kde může člověk ve stejný den lyžovat a koupat se na pláži. Určitým překvapením pro nás byla i Velká Británie. Britové totiž nemají klasická lyžařská střediska, ale spíše osamocené sjezdovky. Abyste je mohli používat, musíte se stát členem tamního lyžařského klubu.“

Ceny lyžování se samozřejmě hodně liší podle velikosti a výbavy konkrétního střediska, ale české lyžaře ve většině případů asi zajímají především ceníky velkých lyžařských resortů v Rakousku, Itálii a Francii, a ty upřesňuje Tomáš Večl z Evropského spotřebitelského centra pro Českou republiku.

„Pokud se jedná o velká a vyspělá střediska, obvyklé ceny v zahraničí se pohybují mezi 30 – 50 eury za den. Pokud by šlo o nějaký šestidenní skipas, tak se ty ceny pohybují kolem 250 euro,“ zmínil Večl.

Akční nabídky

Pro ty kteří nechtějí za lyžování utratit zbytečně moc peněz, je ale ideální vyrazit na lyže ještě teď před Vánocemi. Ubytovací kapacity zatím jednak nebývají plné a je tedy poměrně jednoduché rozhodnout se třeba na poslední chvíli a lyžařská střediska navíc lákají klienty na výrazné slevy, upozorňuje Andreas Herrmann.

„V prosinci, konkrétně třetího, se v Rakousku lyžařská střediska otevírají, což je výborná doba na lyžování. Většina resortů totiž nabízí poměrně slušné slevy, takže pokud nemáte rodinu, se kterou můžete na hory jen během školních prázdnin, je dobré toho využít. Mnoho středisek nabízí slevu 30 – 40 eur na týdenní skipas, což platí v podstatě po celé Evropě. Výjimko není ani řada dalších výhod. Dva dospělí mohou například získat zdarma permanentku pro dítě a senioři nad 65 let mohou lyžovat často úplně zdarma,“ uzavírá Herrmann, koordinátor celého průzkumu z Evropské spotřebitelského centra v Rakousku.

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme