Záplavy v Libereckém kraji mají už pátou oběť

Voda v řekách na Liberecku začíná zvolna klesat, povodeň se ale přesouvá hlavně na Českolipsko. Evakuovat museli už obyvatele Kunratic, Lindavy, Kněžic, Markvartic a Jablonného v Podještědí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústecko se potýká s velkou vodou

Ústecko se potýká s velkou vodou | Zdroj: ČTK

Hladiny Svitávky v Zákupech a Kamenice v Srbské Kamenici podle vodohospodářů stoupají. Naproti tomu už kulminovala Mandava ve Varnsdorfu. Kvůli protržené hrázi Holanského rybníka nedaleko České Lípy jsou v ohrožení vesnice Holany, Stružnice a Zahrádky.

Třetí stupeň povodňové aktivity je aktuálně podle Českého hydrometeorologického ústavu na patnácti místech. Kromě severních Čech platí nejvyšší stupeň také na řekách Úhlava v Tajanově, Želivka v Poříčí, Blanice v Louňovicích pod Blaníkem, Lužnice v Bechyni, Oslava v Oslavanech a na Černovickém potoku v Tučapech.

Počet obětí roste

Záplavy v Libereckém kraji mají už pátou oběť. V Dolní Libchavě na Českolipsku utonul podle zdravotníků starší muž přímo ve svém domě. Další lidé utonuli už v sobotu v Lindavě na Českolipsku, dva v Raspenavě a jeden v Dětřichově na Liberecku. Další nejméně tři lidi záchranáři pohřešují.

Kvůli výpadkům v dodávkách elektřiny vyhlásila energetická společnost ČEZ na Liberecku a Ústecku kalamitní stav v okresech Liberec, Česká Lípa a Děčín. Stav nouze vyhlásila pro okres Liberec také společnost RWE Gas Net, zabývající se hlavně distribucí plynu.

Lidé, kterým voda poničila majetek, nebo třeba zatopila sklepy, se mohou obracet s žádostí o pomoc na hasiče. Třeba i na dobrovolné u sebe v obci. Řídící důstojník hasičského Záchranného sboru Libereckého kraje Roman Hlinovský ale upozorňuje, že hasiči zřejmě nebudou moct vyhovět požadavkům hned. Všichni jsou plně zaměstnaní záchranou lidí z nejhůře postižených oblastí. Během příštích čtyřiadvaceti hodin zřejmě stále budou plně vytížení.

Pomoc už připravují i humanitární organizace, které zatím vyslaly do postižených oblastí koordinátory, kteří monitorují situaci. V Liberci už ale například humanitární organizace Adra připravuje materiál, kteří bude potřeba po opadnutí povodňové vlny.

Aktuální informace o dopravní situaci můžete zjišťovat na speciální stránce našeho webu.

Milan Kopp, Alžběta Rákosová, Jana Gulda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme