Zápůjčka Muchovy epopeje Moravskému Krumlovu končí

Městu Moravský Krumlov dnes vypršela smlouva na zápůjčku cyklu Alfonse Muchy Slovanská epopej. Po půl století se obří plátna o českých a slovanských dějinách vracejí do Prahy. Podle zástupců města Moravského Krumlova je to pro region velká ztráta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovanská epopej

Slovanská epopej | Foto: kultura.praha-mesto.cz

Epopej si mohou zájemci prohlédnout ještě výjimečně o tomto víkendu, restaurátoři začnou rolovat obrazy v nejbližších dnech. „Moravský Krumlov epopej vlastně zachránil. Kdyby nebyla v Krumlově, myslím si, že by už neexistovala vůbec,“ řekl starosta Jaroslava Mokrý, podle kterého se město nechce Slovanské epopeje vzdát a nevylučuje, že někteří lidé zorganizují proti odvozu Epopeje do Prahy protesty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stěhování Muchovy epopeje sleduje redaktorka Michaela Vetešková.

„Krumlov bez epopeje neznamená nic, protože byl vybombardován v posledních dnech války,“ připomněl Mokrý. Město Praha si podle vyjádření radního pro kulturu Ondřeje Pechy uvědomuje, co všechno Moravský Krumlov pro cyklus Slovanské epopeje udělal, a chce být i nadále vůči moravskokrumlovské radnici zůstat velkorysé.

Nový výstavní pavilon

„Samozřejmě, my jako Praha oceňujeme a vážíme si toho, jakým způsobem se Moravský Krumlov zasadil o záchranu a udržení tohoto díla Alfonse Muchy a jakým způsobem ho prezentoval. Za to patří Moravskému Krumlovu náš dík. My se snažíme jim nějakým způsobem tuhletu ztrátu vykompenzovat,“ řekl Pecha.

Obří plátna by měla být od podzimu do příštího léta vystavena ve Velké Dvoraně Veletržního paláce, pak by některá z nich měla být sejmuta a v prostoru Malé dvorany restaurována. Radní Pecha potvrdil, že existuje dohoda mezi Národní galerií, která spravuje veletržní paláce, a městem Prahou o tom, že Slovanská epopej by mohla ve Veletržním paláci zůstat do roku 2015. Tedy do doby než pro Epopej vznikne nový výstavní pavilon.

„Dílo je natolik unikátní a ojedinělé, že si zaslouží ne nějakou honosnou, ale opravdu jednoduchou, skromnou, ale přeci jen budovu,“ poznamenal pražský radní pro kulturu. Nová výstavní síň pro Muchovu Slovanskou epopej by měla podle nejnovějších úvah vzniknout buď na vrchu Vítkov a nebo na Letné, blízko Národně zemědělského muzea.

Naposledy v roce 1928

„To je na parkoviště před Zemědělským muzeem a vedle Technického muzea, které je určeno k zástavbě a kde by bylo možné, ne za minimálních, ale myslím si, že za relevantních finančních prostředků postavit pavilon,“ řekl Pecha.

Radní vyloučili, že by nová síň pro Slovanskou epopej mohla stát na místě bývalého Stalinova památníku, tak jak to požaduje prezident Muchovy Nadace John Mucha. „Tam je to opravdu nejtěžší i pro architekty, je tam velký problém i se zázemím, dopravou, s realizací jakékoli stavby,“ dodal radní Pecha.

Slovanská epopej byla poprvé a naposledy v Praze vystavená ve Velké Dvoraně Veletržního paláce roku 1928, bylo tam devatenáct z celkem dvaceti pláten. Od té doby se pro velkoformátové obrazy hledá v Praze místo, tak jak ti přál malíř Alfons Mucha.

Cyklus začnou restaurátoři na speciálních válcích, které nechal vyrobit sám Alfons Mucha, a ve speciálních klimatizovaných vozech stěhovat v nejbližších dnech a v naprostém utajení.

Michaela Vetešková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme